Per-Olov Nygren, god man i Karlsborg. Foto: Erik holmlund /Sveriges Radio, P4 Skaraborg
Skaraborg

Självskadebeteende vanligt bland ensamkommande flyktingbarn

Per-Olov Nygren, god man: "Det har blivit tuffare"
1:20 min

Ett ensamkommande flyktingbarn misstänks ha försökt bränna inne sig själv efter att han nåtts av ett negativt beslut från en myndighet i går, i centrala Skövde. Per Olov Nygren, god man i Karlsborg, är inte förvånad.

– Det skulle kunna hända här i Karlsborg med. Jag har ju egna barn med och det känns så främmande, att barn och ungdomar ska behöva gå igenom sånt här. Det är sådana tankar jag får.

Den sjutton år unga mannen ska ha varit ensam i lägenheten när branden uppstod. Exakt vad det var för besked han fick från en myndighet vill Lena Ludvigsson på Socialtjänsten i Skövde inte gå in på, mer än att det inte var ett avvisningsbeslut.

Hur som helst misstänks den 17 år unga mannen ha reagerat så starkt att han ska ha försökt sätta eld på sig själv och lägenheten.

Personal fanns på samma våningsplan när de upptäckte branden. Den unge mannen misstänks, och sitter anhållen, för mordbrand. Varken 17-åringen eller personal uppges ha fått några allvarligare skador.

Per-Olov Nygren har varit god man i sex år. Han har sett liknande beteenden på nära håll.

– Ja. En ung tjej som jag var god man för försökte ta livet av sig själv. Vi ser det på vårt boende med, olika typer av självskadebeteenden.

Ensamkommande flyktingbarn lever under stor press, med stor osäkerhet. Ofta tusentals mil från sina föräldrar. Per Olof Nygren tycker sig märka en hårdare hållning från Migrationsverket de senaste åren.

– Det har blivit tuffare för de här ungdomarna. De har ingen mamma eller pappa, de har bara personal och de gode männen, det är det skyddsnät de känner till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".