1 av 4
Erik Schneider och Marcus Kuronen läser mekanikerprogrammet På Vänergymnasiet i Mariestad. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 4
Erik Schneider och Marcus Kuronen läser mekanikerprogrammet På Vänergymnasiet i Mariestad.
3 av 4
Vänergymnasiets rektor Arne Tengvall tycker att flera inom branschen borde ha reagerat över beslutet. Foto Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
4 av 4
Gymnasieeleverna på Vänergymnasiet meckar en lastbil men får inte ta körkort för den. Foto Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Utbildning

Gymnasieelever som läser mekanikerprogrammet får inte körkort för lastbil

Erik från Vänersgymnasiet i Mariestad om nya regler för lastbilskörkort
4:39 min

Efter Transportstyrelsens beslut om höjd åldersgräns för lastbilskörkort är det nu inte längre möjligt för gymnasieeleverna på mekanikerprogrammet att erbjudas körkort för lastbil.

Beslutet diskuterades i många år, och beskedet kom som en chock i Vänergymnasiet, mitt under en teoriundervisning förra hösten.

– Det är tråkigt att beslut ska fattas när vi håller på och läser. De borde lyssna mer på oss ungdomar som sysslar med det här, säger Erik Schneider, 20 år gammal och läser mekanikerprogrammet på Vänergymnasiet. Han är en av dem 18 gymnasieeleverna på Vänergymnasiet i Mariestad som drabbas av den nya regeln. 

EU står bakom regeln
Riksdagen beslutade om dem nya körkortsreglerna och Transportstyrelsen såg till att genomföra det. Men själva beslutet kommer från EU.

– Eftersom det är reglerat från ett EU direktiv så är vi skyldiga att genomföra det och Sverige kan inte göra avsteg ifrån det, förklarar Karin Michaelsson, utredare på Transportstyreslen.

Rektorn på Vänergymnasiet Arne Tengvall tycker dock att det saknades möjlighet till dialog innan beslutet.

– Vi har inte fått några förslag eller möjligheter till att få lämna synpunkter på det, säger han.

Undantag för yrkesförare
Undantaget till den nya regeln är för eleverna som läser yrkesförarutbildningar. De kan ta lastbilskörkort vid 18 års åldern. Men eleverna samt personalen på Vänergymnasiet i Mariestad tycker att lastbilkörkortet ger bättre meriter för arbetslivet, även för en mekaniker.

– Något som jag har undrat på är varför inte branschen har reagerat på detta. Mekanikerna kommer att gå ut som välutbildade mekaniker men de kommer inte att få kunna provköra lastbilar vilket kommer att bli mycket svårt, säger Arne Tengval.

Beslutet kom i höstas och trädde i kraft den 19 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".