1 av 3
Björn Tropp är kritisk till beslutet att Vänershofshallen ska rivas. Foto: Rebecca Sutton/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 3
Vänershofshallen. Foto: Rebecca Sutton/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
3 av 3
Trasig vägg i gymnastiksalen. Foto: Rebecca Sutton/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Mariestad

Mariestads Bollklubb kämpar för att ha kvar Vänershofshallen

"Det är en gåta"
1:39 min

Det är en katastrof att Mariestads kommun bestämt sig för att riva Vänershofshallen. Det anser Björn Tropp och Åke Larsson från Mariestads Bollklubb.

Nu lägger de i en högre växel för att få kommunpolitikerna att ändra sitt beslut.

– Det är en gåta för mig. Men när invändningarna kommer upp svarar ingen av dem som har bestämt att den ska rivas, säger Björn Tropp om beslutet.

Kulturhistoria
Björn Tropp är kritisk till att kommunen väljer att riva Vänershofshallen när det redan är ont om träningstider i Mariestads idrottshallar. Han tycker också att man borde ta mer hänsyn till den 73 år gamla lokalens kulturhistoriska värde.

I beslutsunderlaget står det att Vänershofshallen har ett kraftigt eftersatt underhåll och att det skulle kosta 25 miljoner kronor att renovera byggnaden. Men Tropp anser att uträkningen är bristfällig, och tror att det skulle kunna göras mycket billigare.

– Jag vet att Tidaholm renoverade sin hall till toppskick för halva kostnaden. 12,5 miljoner kostade det då, säger Björn Tropp.

Sliten hall
Det finns inga tvivel om att Vänershofshallen är i dåligt skick. Det är hål i väggarna, omklädningsrummen är trånga, inredningen är ordentligt sliten och det märks att det inte gjorts några renoveringar sedan den byggdes 1939.

– Det är de som nu vill riva som är skulden till att det ser ut såhär. Det är åratal av besparingar på underhåll. Det är ju inte föreningarnas fel, säger Björn Tropp.

Möte med KSAU
Om ett par veckor håller Mariestad bollklubb ett möte om hallens framtid, och kommunstyrelsens arbetsutskott är inbjudna. Trots att det finns ett beslut om rivning hoppas man fortfarande att politikerna ska ändra sig.

– Med lite renovering håller hallen 20-30 år till, om bara viljan finns hos våra politiker, säger Åke Larsson från Mariestad bollklubb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".