1 av 7
2 av 7
Thomas G:son var riktigt nöjd med att hans låt slutade trea i finalen. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
3 av 7
Robin Stjernberg, vinnare av Melodifestivalen 2013. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
4 av 7
Ett enormt pressuppbåd mötte Robin Stjernberg efter vinsten i Melodifestivalen 2013. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
5 av 7
Ulrik Munther hyllar samarbetet med Thomas G:son men är själv osäker på om han kommer att spara ut till ett liknande svall. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
6 av 7
Robin Stjernberg var en mycket jagad vinnare efter sändningen. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
7 av 7
Ravaillacz fick skåla i champagne utan Johan Rabéus, (fr. v): Tommy Körberg, Mats Ronander och Claes Malmberg. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Melodifestivalen

Stjernberg vann Melodifestivalen - G:son och Ulrik Munther trea

Robin Stjernberg om vinsten i Melodifestivalen 2013
1:23 min

Robin Stjernberg vann Melodifestivalen 2013. Det Thomas G:son-skrivna bidraget fick se sig besegrat av bidraget You som framfördes av Stjernberg.

– Det jag visade är helt på riktigt. Jag kände mig som ett spöke, kändes som att ingen såg mig. Jag satt där och kollade på mig själv i en spegel och var helt fylld av någon konstig ånga, säger Robin Stjernberg till P4 Skaraborg om känslan att vinna Melodifestivalen 2013.

Det stod en plats i Eurovision song contest på spel. Nu är det alltså klart att Robin Stjernberg får representera Sverige på hemmaplan i maj.

Flest poäng av de internationella jurygrupperna och näst flest av det svenska folket. Robin Stjernberg stod för en övertygande vinst, trots att den stora förhandsfavoriten Yohio drog hem flest röster från svenska folket.

En supernöjd G:son
Strax därefter slutade Ulrik Munther med Tell the world I’m here. Bidraget som skrivits av förra årets vinnarduo, Thomas G:son och Peter Boström. Precis som i fjol blev det en tredjeplats för Munther, men G:son från Skövde kände sig ändå som en vinnare när P4 Skaraborg mötte honom direkt efter sändningen.

– Ulrik var ju fruktansvärt bra idag. De europeiska jurygrupperna gillade ju det och det känns jättebra. Det kändes som att det kunde gå hur som helst, men han (Ulrik Munther) var så bra att det räckte där, säger Thomas G:son.

RESULTAT:
1. Robin Stjernberg: "You" 166 poäng
2. Yohio: "Heartbreak Hotel" 136
3. Ulrik Munther: "Tell the world I'm here" 126
4. Anton Ewald: "Begging" 108
5. Louise Hoffsten: "Only the dead fish follow the stream" 85
6. Sean Banan: "Copacabanana" 78
7. Ralf Gyllenhammar: "Bed on fire" 73
8. David Lindgren: "Skyline" 69
9. State of Drama: "Falling" 68
10. Ravaillacz: "En riktig jävla schlager" 40


OBS! Filmklippet kan tyvärr inte visas i mobilsajten.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".