Den som har frågor vid krissituationer kan ringa 113 13. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio
SOS Alarm

Nytt larmnummer till SOS - vid mindre akuta lägen

Anders Klarström, SOS: "Folk vill veta vad som har hänt och vad de kan göra"
1:30 min

På måndag införs ett nytt nummer till SOS Alarm - 113 13. Det nya numret är till för de som vill ha eller ge information om krissituationer och olyckor som inte är akut.

Det nya numret kan till exempel användas om att det brinner någonstans i din stad, om det är bakterier i vattnet eller om man undrar vad man ska göra vid storm.

Anders Klarström är pressansvarig på SOS Alarm och säger att många ringer nödnumret 112 när de har frågor.

– De vill veta vad som hänt och vad de ska göra. Vi har i flera års tid pratat om att införa ett nummer dit personer kan ringa som har frågor. Nu är vi väldigt glada över att staten har bestämt att 113 13 ska svara på allmänhetens frågor vid krissituationer.

Anders Klarström säger att det nya numret inte kommer att påverka numret man ringer vid akutsituationer.

Fyra nummer att hålla reda på
Idag finns det tre nummer att hålla reda på: 112 - vid akutsituationer, 114 14 till polisen för händelser som inte är akut och 1177 till sjukvårdsrådgivningen. Nu blir det alltså ett fjärde nummer för allmänheten att hålla reda på.

Flera Skaraborgare vi träffar har svårt att komma på vad det nya numret är eftersom det är så pass nytt. Det råder delade meningar om hur bra det är att ha ett till kortnummer att komma ihåg.

– Ärligt talat tycker jag att det blir lite rörigt, säger Anna Svalstedt.

Jan-Erik Svensson, å andra sidan, tar det med ro.

– Det är inga problem.

Moa Gunnarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".