"Det är ett avtalsbrott om man jobbar på det här viset", säger Mikael Ingsberg på Hälso- och Sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg. Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Sjukvård

Vårdcentral värvar idrottsmän med löften om pengar

"Det är ett avtalsbrott"
1:36 min

Vårdcentralen City Skövde, marknadsförs på ett sätt som bryter mot deras avtal med Västra Götalandsregionen. Lokala idrottsklubbar uppger att de lovats få betalt per varje ny patient de lyckas värva till vårdcentralen.

Vårdcentralen City ägs av Kinnekullehälsan AB, och har nischat sig på idrottsskador och har skrivit avtal med flera föreningar i Skövde

Det här är oetisk marknadsföring, menar Mikael Ingsberg, som arbetar på Hälso- och Sjukvårdsnämnden, Östra Skaraborg.

– Det här är inte bra. Om man listar sig på vårdcentralen kommer 200 till laget. Det är klart hon väljer den vårdcentralen då.

Det ska stå var och en fritt att välja vårdcentral. Enligt Mikael Ingsberg riskerar den här typen av kampanjer leda till att valet av vårdcentral påverkas av vad som gynnar ens idrottsförening.

Han syftar då till ett utskick som handbollsklubben Skövde HF nyligen skickade till sina medlemmar. Där stod att föreningen får 200 kronor per person från föreningen som listar sig på vårdcentralen City. Det fick Hälso och Sjukvårdsnämnden att reagera.

– Det är ett avtalsbrott om man jobbar på det här viset.

Anders Olofsson är verksamhetschef på Kinnekullehälsan. Han vill inte gå in på hur deras avtal med olika föreningar ser ut, men menar att det var ett misstag att Skövde HF skicakde ut inforamtionen till sina medlemmar.

– Ingenting som vi hade kännedom om, för då blir det regelvidrigt så att säga. Därför har vi gått ut med en rättelse.

Kinnekullehälsan har formulerat en rättelse. Men flera källor till P4 Skaraborg menar att föreningar fortfarande utlovas ekonomisk kompensation om man värvar patienter. Information som också har nått sjukvårdsnämnden.

– Det innebär att vi ska träffa verksamhestchefen. Vi har skickat detta till våra jurister och får återkomma i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".