En av de fastigheter i Lidköping där kraftiga hyreshöjningar är aktuella, Hovbygatan 66. Foto: Sten Lillieström/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Lidköping

Hyreshöjning hos AB Bostäder driver bort hyresgäster

"De nästan tvingar bort mig"
1:37 min

Kommunala AB bostäder i Lidköping kan driva flera hyresgäster från sina hem, när hyrorna höjs dramatiskt det närmaste året

350 av det kommunala fastighetsbolagets hyresgäster i Lidköping står inför hyreshöjningar med kring tusenlappen i månaden. 77 personer väntar redan till sommaren stambyten och hyreshöjning.

Bengt-Ove Karlsson har bott på Hovbygatan i 10 år. Nu är frågan om han kan bo kvar.

– Jag är ensamstående och har barn som bor hemma. Det är nästan så de tvingar mig härifrån. Var ska jag bo då? Det här är det enda stället jag har råd att bo.

Överraskad
Att Bengt-Ove Karlssons lägenhet ska renoveras och att hyran höjs redan i år, det vet han inte när P4 Skaraborg ringer på dörren, precis som de flesta andra i huset.

Höjningen är förhandlad med Hyresgästföreningen, som gått med på att hyrorna höjs med över 20 procent det närmaste året. Torbjörn Kjörk bor också i huset. Han är arbetslös och har 10.000 i månaden att leva för, och för honom betyder det att bara hyran nu kommer sluka över halva hans inkomst.

– Då får jag nog flytta. Jag har väl inget att sätta emot det, säger han.

Hemma hos Bengt-Ove Karlsson behöver han hämta sig från beskedet.

– Jag tappar talförmågan faktiskt.

Vad tänker du om att ett allmännyttigt bostadsbolag höjer hyran såpass mycket?
– Huvudsaken är väl att de får mer pengar i sina plånböcker, så skiter de ju i oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".