Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Privata vårdcentraler vill ha friskare patienter, säger Micael Elmersson, verksamhetschef på offentliga vårdventralen Norrmalm i Skövde. Foto: Erik G Svensson/Scanpix

Vårdcentralernas konkurrens tränger undan de multisjuka

"De privata vårdcentralerna söker billiga patienter"
2:35 min

Konkurrensen bland vårdcentraler leder till mer offensiva reklamkampanjer. En farhåga med det fria vårdvalet var att privata aktörer skulle rikta sig mot friskare patientgrupper, för att tjäna pengar. Något som nu har blivit verklighet.

Det säger Micael Elmersson som är verksamhetschef på offentliga vårdcentralen Norrmalm i Skövde.

– Jag ser inga vårdcentraler som annonserar efter multisjuka vårdkrävande patienter. Istället söker man efter friskare patienter. Konsekvensen av det blir att de vårdkrävande patienterna trängs ut och får mindre resurser.

Det var 2010 som Sverige följde Hallands exempel och gick över till en fri vårdvals modell. Vem som helst kan nu lista sig på vilken vårdcentral som helst.

Det fanns farhågor inför den förändringen. Att den fria konkurrensen skulle leda till att privata aktörer skulle rikta sig mot patientgrupper som inte är så kostsamma. Patienter som är mer friska.

Vårdcentral City i Skövde är ett exempel på ett privat alternativ i Skövde. De har nischat sig på idrottsskador och marknadsför nu sin skademottagning. Verksamhetschef där är Anders Olofsson.

– Vi har riktat oss mot idrotten då vi tror mycket på friskvård. Friskvård förebygger sjukvård, det är vår inriktning.

Idrottsföreningar får snabbt vård när deras utövare skadar sig. Men enligt Micael Elmersson på vårdcentralen Norrmalm är detta ett exempel på hur ekonomiska intressen påverkat hur skattepegnar inom primärvården används.

Är det inte positivt för föreningarna att få vård snabbt?
– Jo, jag förstår att klubbarna tycker att det är ett bra erbjudande. Men när konsekvenserna gör att de multisjuka trängs undan i systemet tycker inte jag att det är bra. Jag ser det som en uppenbar risk, även om jag är för att patienter ska få välja sin egen vårdcentral. Det glider från en medicinsk prioritering till en ekonomisk prioritering i olika vårdvalssystem.

Laila Neck representerar Socialdemokraterna i Sjukvårdsnämnden Östra Skarbaorg. Hon förstår Micael Elmerssons synpunkter, men framhåller samtidigt stora vinster med den friare konkurrensen och de privata aktörernas intåg inom primärvården.

– På många håll har tillgängligheten till vård ökat. Gullspång tillexempel har fått fyra vårdcentraler.

Samtidigt är hon likt sitt parti kluven till vilka konsekvenser ett ökat ekonomiskt vinstintresse får för vårdens kvalitet.

Går det att tjäna pengar och samtidigt ha medcinsk prioritering i första rummet?

– Jag är tveksam. Det måste jag erkänna. Men vi får gilla läget och göra det bästa av situationen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".