En av de fastigheter i Lidköping där kraftiga hyreshöjningar är aktuella, Hovbygatan 66. Foto: Sten Lillieström/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Lidköping

Ilska på informationsmötet om kraftig hyreshöjning i Lidköping

"Det är skandal, så jag säger upp mig"
2:37 min

En hel del besvikna och upprörda röster höjdes under AB Bostäders möte i Lidköping igår kväll. Det var första gången som hyresgästerna blev informerade om stambytet som kommer att höja deras hyror med ungefär 20 procent.

Många av de 40 hyresgästerna som dök upp på AB Bostäders informationsmöte i går kväll ifrågasatte varför de inte fått reda på planerna om stambyte och hyreshöjning tidigare, när det gått två månader sedan hyresgästföreningen och fastighetsägaren kom överens om hur mycket hyrorna skulle höjas.

– Det har ju varit väldigt tyst. Vi har inte hört om det här, säger Jonas Johansson som är en av hyresgästerna.

Är nöjd
Men AB Bostäders VD Jörgen Ehn säger att han är nöjd med hur det har hanterats.

– Vi hade bestämt att vi skulle informera nu. Att vi gjort en överrenskommelse med Hyresgästföreningen tidigare är inte konstigt. Det gör vi med andra saker också.

Hyresgästföreningens medlemmar är besvikna över att föreningen inte låtit dem veta, men Karl-Johan Andersson från Hyresgästföreningen säger att han tycker att det har varit upp till AB Bostäder att berätta.

– Nu har vi ju ett gemensamt informationsmöte.

Stämningen
Den redan irriterade stämningen på mötet blev inte bättre när hyresgästerna informerades om detaljerna för stambytet, som till exempel att de kommer bli tvugna att använda dusch och toalett ute på gården i fyra till åtta veckor.

AB Bostäders VD Jörgen Ehn berättade om hur fina lägenheterna kommer att bli, och jämförde de 5500 kronorna som en trea kommer att kosta efter renoveringen och stambytet med de 9000 kronor som AB Bostäder tar för en helt ny trea.

Standardhöjning
Han pratade om en standardhöjning, som blev ifrågasatt av hyresgäster som undrade "är det verkligen standardhöjning när man bara byter ut sådant som ändå inte fungerar?"

För att AB Bostäder ska kunna sätta igång renoveringen krävs ett medgivande från alla berörda hyresgäster. Efter mötet är det svårt att tro att alla kommer att skriva på medgivandet, och då är det upp till hyresnämnden att avgöra om det krävs en renovering eller inte.

En som inte kommer skriva på medgivandet är Ann-Louise Talimaa som efter mötet gick direkt till hyresgästföreningens representant för att säga upp sitt medlemsskap.

– Jag tycker att det är skandal hur de skött detta. Jag säger upp mitt medlemskap som jag haft i över trettio år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".