Regeringen har gett Folkhälsoinstitutet uppdraget att utreda i vilka miljöer människor är extra utsatta för passiv rökning. Foto: Rebecca Sutton/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Sverige

Nytt förslag: Rökförbud på fler platser utomhus

Skaraborgarna tycker till om förslaget
1:36 min

Rökförbudet i allmänna lokaler kan komma att utvidgas till en rad platser även utomhus, särskilt där barn riskerar att utsättas för passiv rökning.

Regeringen har gett Folkhälsoinstitutet i uppdrag att utreda i vilka miljöer människor är extra utsatta för passiv rökning, och vilka hälsorisker det innebär. Man ska speciellt titta på platser där barn ofta vistas.

I uppdraget står det att 15 procent av befolkningen utsätts för passiv rökning minst en gång i veckan. Det är inte alls lika mycket som innan rökförbudet på restauranger infördes 2005, men nu vill man alltså se över möjligheterna att ytterligare minska den passiva rökningen.

Mamman Johanna Björgren tycker att rökförbud på utomhusplatser skulle vara bra för hennes barn.

– Jag tycker att det är bra, eftersom både jag och min son är astmatiker. Då kan vi vara på lekplatserna utan att bli störda. Det finns andra ställen man kan röka på, säger Johanna Björgren.

I december ska Folkhälsoinstitutet lämna ett förslag på åtgärder till regeringen, och det är möjligt att det leder till rökförbud på flera utomhusplatser.

Enligt Matthew Richardson, avdelningschef vid Folkhälsoinstitutet, har Sverige numera ofta mer tillåtande regler än andra länder.

I exempelvis Singapore, Spanien och de australiska delstaterna Queensland och South Australia gäller rökförbud på lekplatser. I Hongkong, Kalifornien och Australien och utmed stora delar av Medelhavskusten är det förbjudet att röka på badstränderna.

Johan Carstens från Skövde tycker att man själv ska få bestämma var man ska få röka.

– Jag tycker det är löjligt. Det är min kropp och jag får göra vad jag vill.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".