Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio

Storbedragare i rättegång - lurade över hundra personer

"Jobbet gick ut på att föra över pengar"
1:15 min

Vid en rättegång som pågår fram till torsdag, berättar ungdomar hur de upplåtit sina bankkonton till en bedragare. Mannen misstänks ha svindlat folk på pengar med hjälp av dem.

Ungdomarna agerade mellanhänder när mannen, en 24-årig fransk medborgare, sålt varor som aldrig funnits. Flera av de lurade köparna bor i Skaraborg.

Via nätsajter, bland annat Blocket har mannen enligt åtalet lagt ut annonser med varor såsom Wii, Playstation och andra elektronikvaror - varor som köparna aldrig fick. Men 168 personer hann sätta in pengar innan bluffen uppdagades.

Lurade ungdomar
Via internet värvade den misstänkte mannen flera ungdomar som fungerade som mellanhand. En tjej berättar hur hon hittade en annons på nätet där man sökte personer som kunde jobba hemifrån.

– Först hade vi en arbetsintervju över internet. Efter det hörde han av sig igen och sade att jag hade fått jobbet. Det gick ut på att jag skulle föra över pengar. Han sa att han sålde grejer i Sverige som han importerat från utlandet.

3 600 kronor i veckan skulle hon tjäna på det så kallade jobbet. Det slutade istället med att hon kontaktades av polisen och då insåg att hon jobbat för en storbedragare.

Ber om ursäkt
Den åtalade mannen erkänner i stora drag att han lurat folk på pengar och i tingsrätten bad han om ursäkt för att han ljög om vissa uppgifter när han greps och häktades.

Rättegången vid Skaraborgs tingsrätt avslutas på torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".