Foto: Patric Söderström / Scanpix
Skaraborg

Lantbrukare ville starta minkfarm - fick yxa inkastad genom fönstret

En lantbrukare i Skaraborg som ansökt om att få starta upp minkfarm har utsatts för hot och trakasserier. Natten till fredagen den första mars vaknade familjen av att en yxa kastades in genom fönstret.  Nu har familjen fått skydd av polisen.

Johan Dalén på Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund har själv varit i kontakt med mannen:

– Han har skött sitt lantbruk i hela sitt liv, och var helt oförberedd. Jag har själv varit hemma hos familjen och vi försöker hjälpa honom med skydd, säger Johan Dalén till P4 Skaraborg.

Uppmanade till trakasserier
Redan när lantbrukarens ansökan om att starta upp minkfarm i Skaraborg kom in till myndigheterna spreds informationen snabbt på olika djurrrättsorganisationers sajter på nätet. Familjens hemadress och telefonnummer har även spridits på utländska forum som är kopplade till djurrättsaktivister. Där uppmanas man att kontakta lantbrukaren och visa sitt missnöje med hans ansökan.

Yxor och hotbrev
Men några tycks ha gått längre än så. Natten mellan torsdag och fredag den första mars vaknade familjen av att en yxa kastades in genom ett fönster i bostaden och nedanför fönstret låg ytterligare en yxa på marken utomhus. Polis larmades och var snabbt på plats men ingen person kunde gripas.

Måndagen den fjärde mars kom ett brev hem till lantbrukaren och budskapet var tydligt: En yxa i bostaden är inget mot vad som kan drabba dig och din familj om du går vidare med din ansökan". Brevet var undertecknat Djurrättsmilisen.

Polisen tar hoten på stort allvar och har vidtagit åtgärder för att skydda familjen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".