Kerstin Jackel och Quazim Gosalci jobbar på Röda korset. Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Papperslösa

Barnfamilj från Vedum riskerar utvisning efter 15 år i Sverige

"Barnen ska inte straffas för föräldrarnas val"
1:40 min

En fyrabarnsfamilj i Vedum riskerar att utvisas efter nästan 15 år i Sverige. Den här utvisningen strider mot FN:s barnkonvention, enligt Quazim Gosalci, kurator på Röda Korsets behandlingscenter i Skövde.

Röda korset har följt familjen i 15 år.

– Att skicka dessa barn tillbaka till Kosovo är att skapa flyktingar. De ska inte straffas för ett val som deras föräldrar har gjort, säger Quazim Gosalci.

De är vad man brukar kalla för papperlösa. Familjen har stannat i Sverige trots avslag, från Migrationsverket. Barnen är alltså födda och uppvuxna i Sverige, åren har gått och familjen har blivit en del av Vedum. Kerstin Jaeckel är psykoterapeut på Röda Korset i Skövde.

– De talar bra svenska. De är helt integrerade i den svenska skolan, de ser sig som svenska barn.

För drygt en vecka sedan dök polisen plötsligt upp och tog med sig pappan till Göteborg, där han nu sitter i förvar i väntan på utvisning.

Ett dramatiskt uppbrott för familjen.

– Jag träffade familjen ett par dagar efteråt och de var förtvivlade.

Röda korset befarar att syskonen också kommer utvisas, till ett land de aldrig varit i. Familjens hopp står till yngste sonen Albert, som nu söker asyl. Familjens öde har engagerat Vedumsbor.

– Många ringer till oss och undrar vad de kan göra för att de ska få stanna kvar. Ett stort engagemang som känns väldigt värmande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".