Foto: Berit Roald / Scanpix
Mobiltelefoni

Datainspektionen: Apparna lagrar information i hemlighet

Svenska datainspektionen varnar för att appar som laddas ner till mobiler och surfplattor samlar in mängder av information. Det sker ofta utan att användaren är medveten om det.

– Ofta är det svårt för den som hämtar en app att på ett tydligt sätt få veta vilka uppgifter som en app kan samla in och, ännu viktigare, vad företaget bakom appen tänker göra med uppgifterna, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund i ett pressmeddelande.

I ett 30-sidigt dokument beskrivs det rättsliga ramverk som gäller när personuppgifter hanteras i appar, som att användarna måste samtycka till hur uppgifterna hanteras, att syftet med att en app samlar in uppgifterna ska vara begränsat, att mängden uppgifter minimeras och att säkerheten är tillräcklig.

I ett separat kapitel ges särskilda rekommendationer när det gäller appar som samlar in personuppgifter om och från barn. Varningen kommer från dataskyddsmyndigheterna i Europa där Svenska datainspektionen ingår.

TT / P4 Skaraborg

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".