Mamma Tahire med de två yngsta barnen Beona och Albert. Foto: Erik Holmlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Vedum

Familj hotas av utvisning efter 15 år: "Jag vill rädda mitt och barnens liv"

Mamma Tahire: "Jag har jätteont i magen och ont i huvudet"
4:35 min

Efter totalt femton år i Sverige riskerar nu en fyrabarnsfamilj i Vedum att utvisas till Kosovo. Pappan hämtades av polis för en vecka sedan och mamman Tahire säger att hon bara sitter och väntar nu.

Fyrabarnsfamiljen riskerar att utvisas från Vedum till Kosovo. Barnen, mellan tre och sju år, är alla födda i Sverige. För en vecka sedan såg de polisen hämta pappan till Migrationsverkets förvar i Göteborg.

Det man hoppats slippa under alla år har plötsligt blivit verklighet, berättar mamma Tahire.

– Det är en katastrof för mig. Jag bara väntar. Har jätteont i magen och ont i huvudet. Jag vill rädda mitt liv. Barnens liv, säger hon.

Sätter hoppet till sonens ansökan
Familjen sätter nu sitt hopp till treårige Albert, som har ansökt om asyl. Än så länge har man inte hört något från Migrationsverket.

För barnen blir skolan en fristad. Man försöker fortsätta som vanligt. Jehona visar mig sitt klassrum och en vägg med teckningar som alla barnen har gjort. Stolt visar hon upp sin egen teckning. Hon har gjort stora framsteg med språket.

Migrationsverket har sagt sitt. De ser inga skäl att låta familjen stanna. Deras beslut ligger fast sedan tidigare och nu är det på väg att verkställas. Men Röda korset menar att det är orimligt att barnen ska utvisas till ett land som de egentligen inte har någon relation till.

Än så länge har de inte fått något besked om när och hur en utvisning till Kosovo ska gå till. Besim flydde kriget på Balkan 1998. Släkten har aldrig accepterat deras ätkenskap och Tahire är livrädd för vad som kan hända tillbaka i Kosovo. För att skydda sina liv och sina barn har de valt att stanna i Sverige, berättar mamma Tahire.

– Vi hoppas få stanna.

Miljöpartiet kritiserar regeringen
Miljöpartiet (MP) är besvikna på regeringens tolkning av "särskilt ömmande skäl" och hotar nu bryta sin överenskommelse med regeringen i migrationspolitiken. Man är missnöjd med hur regeringen har efterlevt formuleringen i deras överenskommelse. 

– Det är en av de bärande delarna för att göra Sverige mer humant, säger Gustav Fridolin till Ekot.

Med särskilt ömmande omständigheter avser MP bland annat barn till papperslösa som levt länge i Sverige, som i familjen i Vedums fall.

MP hotar nu att bryta sin överenskommelse med regeringen om de inte ändrar sin tolkning av särksilt ömmande omständigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".