Peter Eriksson ser ljust på framtiden. Foto: Rebecca Sutton / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Lantbruksbarometern

Tufft för många lantbrukare - men ljusning för grisbönder

Grisbonde om hästköttskandalen: "Det är klart att den har gynnat oss"
2:58 min

2012 var ett riktigt bottenår för svenskt lantbruk. Nästan sju av tio lantbrukare upplever att lönsamheten är dåligt. Det visar Lantbruksbarometern. Grisuppfödare är de enda som ser positiva resultat.

Att det ser ljust ut för grisbranschen tror grisuppfödaren Peter Eriksson från Hjo beror på att allt fler vill äta svenskt, lokalproducerat kött.

– De har en lantbrukare och ett ursprung på varan, och ser att det inte har åkt så kort väg. Det är nog det som upplevs som mest positivt, säger Peter Eriksson, som driver Grevbäcks gris och föder upp ungefär 8000 slaktgrisar om året.

Om han jämför resultatet för januari-februari 2012 med årets siffror ser han en försäljningsuppgång på hela 60 procent. Han tror att det delvis beror på den så kallade hästköttsskandalen.

– Det är klart att det har gynnat oss.

Att just grisproduktion går bra nu är också en följd av att det under de senaste åren har gått så dåligt för just grisproduktionen att många har fått sluta med sin uppfödning.

Tuffast för mjölkbönderna
Lantbruksbarometern, som är en undersökning där 1000 lantbrukare svarat på frågor om hur det går för deras verksamhet, visar att mjölkbönderna är de som har det tuffast just nu.

I höstas upplevde samtliga tillfrågade mjölkbönder att de hade dålig eller mycket dålig lönsamhet.

Jan Lagerroth som är affärsrådgivare på LRF Konsult oroas av det resultatet.

– Risken är att folk inte kan fortsätta med mjölkproduktion, att man får sluta. Det är också en intäktsfråga. Vi kan inte få tillräckligt betalt för mjölken.

Många är skuldsatta
Övriga mörka resultat som Lantbruksbarometern visar är att svenska lantbrukare aldrig varit så skuldsatta som de är idag, och att det var tio år sedan bönderna investerade så lite i byggnader och maskiner som de gör idag.

Men Jan Lagerroth från LRF Konsult är försiktigt optimistisk inför framtiden.

– Jag hoppas på att konsumenten börjar vilja veta mer om varifrån produkten kommer. Det kan i förlängningen hjälpa det svenska lantbruket, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".