Dan Sandén. Foto: Marthina Stäpel
Skövde

Byggboom och lägenhetsbrist

VD: "Det är fantastiskt"
1:45 min

Skövdebostäder låter just nu bygga många lägenheter. Men trots expansionen täcker lägenheterna inte behovet. Det visar en kartläggning som Ekot har gjort.

7 av 10 kommunala bostadsbolag i Sverige planerar att bygga nya bostäder inom de närmaste tre åren.

Skövdebostäder är ett av de bolag som planerar att bygga mest. Ändå kommer lägenheterna inte att räcka till.

Nybyggnationen Käpplunda park är inne på sista etappen. Färdiga hus och inflyttade familjer samsas med halvfärdiga, något lägre byggnader och byggnadsarbetare.

– Det här är faktiskt ett av Sveriges största hyresrättsprojekt för närvarande. Det är 206 lägenheter som etappvis blir färdigställda.

Dan Sandén har jobbat med det här projektet i tiotalet år. Om åtta månader ska alla husen vara klara. För några dagar sedan kollade han uthyrningsgraden och blev nöjd.

– Med åtta månader kvar så har vi hyrt ut 96 procent. Det är i och för sig vad vi räknat med men är ändå fantastiskt, säger han.

Uthyrningsgraden säger två saker om Skövde: att efterfrågan är stor och att hyrorna i nybyggda hus inte avskräcker. I Käpplunda park kostar en lägenhet med två rum och kök 6 850 kronor i månaden och en fyra upp till 10 050 kronor. De största lägenheterna, femmor på 101 kvadratmeter med terass 10 950 kronor i månaden. Området har lockat fler barnfamiljer än vad Skövdebostäder och kommunen räknat med. Den planerade skolan ungefär en kilometer bort, kommer att bli något större än planerat med tanke på detta.

– Att även barnfamiljerna trycker på allt hårdare är nytt. Det kan vara bolånetaket som gör att även den gruppen vuxit. Annars är det främst äldre och yngre som efterfrågar hyreslägenheter. Alla grupper, alltså. Det är ett väldigt tryck efter hyreslägenheter.

Idag finns det i Skövdebostäders register 15 000 personer som vill hyra en lägenhet hos dem. För de som aktivt söker ett boende hos dem är kötiden 2,5-3 år. Många är ungdomar och personer som redan bor i lägenhet men som fått förändrade behov. En stor grupp, 40-45 procent, är personer som idag bor utanför Skövde kommun.

– De vill vi ju ha hit såklart, så om vi ska kunna leva upp till Skövde kommuns vision om 60 000 invånare 2025 så måste vi bygga bostäder, säger Dan Sandén.

De kommande tre åren planerar Skövdebostäder att bygga 300 lägenheter, de kommande fem åren 660 hyresrätter. Det gör Skövdebostäder till ett av de bolag som planerar att bygga mest i Sverige, visar Ekots enkät till Sveriges samtliga kommunala bostadsbolag.

Ändå kommer lägenheterna inte att räcka. Skövdebostäders beräkningar som sträcker sig över en 20-årsperiod visar att det knappt kommer att täcka halva behovet.

– Vi planerar att bygga i genomsnitt 100 lägenheter per år se kommande 20 åren, men om visionen ska kunna bli verklighet så behövs 300 nya lägenheter per år. Så om vi blir de enda som bygger i Skövde så kommer det att vara fortsatt tufft att få tag i en lägenhet här, säger Dan Sandén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".