Viruset kan vara dödligt för spädbarn. Foto: Hasse Holmberg /Scanpix.
västra götaland

Virus drabbar barn i Skaraborg värst

Barnläkare: "Var extra uppmärksam på förkylda barn"
1:33 min

Den här vintern har varit den värsta någonsin vad gäller antalet drabbade av RS-viruset, ett virus som kan vara dödligt för spädbarn som inte får vård. I Skaraborg har smittan slagit till hårdare än i övriga Västra Götaland.

Svante Sverkersson, överläkare på barnkliniken på Skaraborgs sjukhus i Skövde säger att det har varit väldigt trångt på barnavdelningen de senaste veckorna.

– I en månad har vi haft en ökad belastning av RS-virus. Det har varit trångt på avdelningen, säger Svante Sverkersson.

De första symptomen hos RS-virus är feber, snuva, hosta och ibland pipande andningsljud, och det är framför allt små barn under två år som drabbas. De allra flesta klarar sig undan med en vanlig förkylning, men vissa blir så sjuka att det krävs sjukhusvård.

– Det kan vara allvarligt. Under 2-3 dagar försämras man och då kan det bli så jobbigt att barnen får svårt att andas. En del barn har till och med fått ligga i respirator för att få hjälp med andningen.

Vecka 10 rapporterade Skaraborgs sjukhus i Skövde 15 fall av RS-virus. Det är väldigt många om man jämför med Borås som hade två fall, och Uddevalla/Trollhättan som rapporterade fyra.

– Det är mer än dubbelt mot vad det brukar vara.

Svante Sverkersson säger att föräldrar till barn under sex månader bör vara så lite som möjligt på allmänna platser som bussar och köpcentrum, som är kända för att sprida smitta. Man bör också vara lite extra uppmärksam på sitt förkylda barn.

– Orkar de inte äta bör de komma till oss. Eller om de blir trötta, hängiga och får svårt att andas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".