Lidköpings nya bibliotek - en samlingsplats

Chef: "Biblioteket har fått en annan status"
1:26 min

Lidköpings nya bibliotek har fått en rivstart sedan det öppnade för drygt en månad sedan. Jämfört med februari i fjol har antalet besökare ökat med 10 000 personer.

Ulrika Gustavsson är en av dem som gillar det nya biblioteket.

– Det är spännande miljöer båd för barn och unga. Det har blivit större och caféet har gjort att det fått ett lyft. Stämningen är lugnare och trevligare efter förändringen.

Det Lidköpingsborna tycker om med det nya biblioteket är närheten till café och konsthall som ligger under samma tak. Men framförallt den lugna miljön.

Tobias Bengtsson är bibliotekschef och berättar om de stigande besökssiffrorna.

-- I februari förra året hade vi drygt 19 000 besök. Samma månad i år hade vi nästan 29 000 besökare. Det märks i huset. Vi är en arena för kunskapsförmedling och det ser vi besökarna anammar. Vi ser också att barn och ungdomar går hit för att göra sina skolarbeten. Vi har ju källor som är svåra att slå.

Torbjörn Bengtsson tror att Lidköpingsborna ser biblioteket lite annorlunda efter nyöppningen.

– De tar del av all vår service. Vi ser en tydlig trend att Lidköpings bibliotek har fått en helt annan status i invånarnas ögon.

Jonathan Borg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".