Läraren Johan Tropp tillsammans med eleverna David Nygård Gustafsson, Filip Magnusson och Mathias Kjear. Foto: Rebecca Sutton/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Sparresäter

Naturbruksutbildningar ersätter maskin med simulator

"Vi sparar på lite träd"
1:25 min

Att använda simulatorer istället för riktiga maskiner inom naturbruksutbildningar blir allt vanligare. På Sparresäters naturbruksgymnasium finns Skaraborgs enda skördarsimulator.

Enligt läraren Johan Tropp gör den utbildningen mycket mer effektiv.

– Du sitter i en miljö som är ganska lik en vanlig skördare.

Istället för att titta ut över en riktig skog har eleverna en stor projektorskärm framför sig, med digitala träd att avverka. Det är just avverkningsmaskinen; den maskin som fäller och sågar av träd, som simulatorn ersätter.

Naturbruksgymnasiet Sparresäter var tidiga med att skaffa en simulator. De köpte sin redan 2006. Men enligt skolans rektor Torbjörn Pettersson börjar fler och fler skolor att använda sig av simulatorer. Och det har många fördelar, säger läraren Johan Tropp.

– Det kostar mycket pengar att hantera en riktig maskin. Dessutom måste vi ha objekt i närheten. Med den här simulatorn stänger vi bara av när vi är klara och så kan vi använda samma objekt igen när vi slår på maskinen. De fel som blir behöver ingen skogsägare belastas av och dessutom sparar vi på träd.

Eleven David Nygård Gustafsson tycker att det är bra att de får träna i simulatorn innan de ger sig på att fälla riktiga träd.

– Vi lär oss knappar och vi får veta hur det fungerar. Det är ju inte riktigt likadant, men det blir heller inte samma följder som när man sitter i en vanlig maskin. Lugn och ro, ingen stress.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".