Peder Uvesten och Kristoffer Karlsson i Töreboda som knappt kan gå ut på internet i sina telefoner. Reporter: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Kartläggning mobiltelefoni

Mobilsurf och telefonsamtal - lika illa på landsbygden

"Jag betalar 579 kronor som jag lika gärna kunde kasta i sjön"
1:25 min

Runt om i hela Skaraborg finns det problem med mobiltäckningen. Det visar den kartläggning som vi på P4 Skaraborg just nu håller på med. Och det är inte bara telefonin som krånglar.

Även mobilsurfandet går trögt. Det menar i alla fall Peder Uvesten och Kristoffer Karlsson i Töreboda som knappt kan gå ut på internet i sina telefoner trots att de betalar dyra pengar för det. Det visade direkt när vi försökte ta oss in på en hemsida med Kristoffers telefon:

– Det är så här det brukar se ut? Nu är det ju halva sidan klar, sen låser den sig bara och då får man ladda om sidan eller ge fan i det.

– Jag ligger ju och betalar 549 kronor för ett abonnemang men problemet är att jag kan ju inte surfa. I mitt tycke så betalar jag ju 549 kronor som jag kastar i sjön egentligen, säger Kristoffer Karlsson i Töreboda som tröttnat på att inte kunna gå ut på internet i sin telefon.

Peter Uvesten har samma problem med att gå ut på Internet med sin telefon och är inte nöjd med telefonbolagen.

- Med all rätt så borde vi ha exakt samma som de har i storstäderna men uppenbarligen så har vi inte det.

De flesta mobiloperatörer i Sverige gör reklam för olika sorters mobilsurf. Men det är något som varken Kristoffer Karlsson eller Peder Uvesten i Töreboda upplever att de får ta del av trots att de betalar flera hundra kronor i månaden för det. Fungerar det så är det så långsamt att man hellre ger upp och det menar de är fler som har problem med i Töreboda.

– Vi är ju säkert en tio femton på jobbet bara. Jag tycker det är förjävligt rent utsagt. Vi är som vilken kund som helst, det har ingen betydelse om vi bor i Stockholm eller om vi bor på bygden, säger Kristoffer Karlsson.

– De prioriterar väl storstäderna mer än vad de prioriterar landsbygden. Jag hade ju lika gärna kunnat haft en gammal som bara går att ringa på, menar Peder Uvesten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".