Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mamma Tahire med barnen Beona och Albert. Foto: Erik Holmlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Vara

Utvisningen av Vedumsfamiljen stoppas - men bara tills vidare

"Föräldrarna har delats"
1:38 min

Migrationsverket stoppar tills vidare utvisningen av fyrabarnsfamiljen från Vedum till Kosovo.

Migrationsverket kommer vänta med att utvisa fyrabarnsfamiljen från Vedum till Kosovo.

Först ska de ta ställning till yngste sonens Alberts ansökan om uppehållstillstånd.

I väntan på det kommer familjen hållas isär. Orimligt tycker pappan, Besims, offentliga ombud, Linn Scholander .

– Besim mår extremt dåligt av att vara i förvar. Han har uppgett en adress och det finns ingen risk att han kommer undanhålla sig den här verkställigheten.

Linn Scholander överklagar nu beslutet att fortsätta splittra familjen.

Det har gått två veckor sedan polisen dök upp i Vedum och tog med sig pappan Besim till förvar i Göteborg, i väntan på att familjens utvisning till Kosovo skulle verkställas. Ett dramatiskt uppbrott för familjen. Inte minst för de fyra barnen som är mellan 3 och 7 år. Samtliga födda i Sverige och uppvuxna i Vedum.

Familjen har satt sitt hopp till yngste sonen Albert. Och nu kommer alltså beskedet att Migrationsverket avvaktar med en eventuell utvisning av familjen, i väntan på vad hans asylansökan leder till.

På ett sätt positivt för familjen, men samtidigt en process som kan ta allt från några månader, till år. Under den tiden kommer Migrationsverket fortsätta hålla familjen isär. En lång osäker väntan för familjen väntar, menar Qasim Gosalcki på Röda Korset i Skövde.

– Det innebär mer lidande. Framför allt för barnen i det här fallet, eftersom man delar på föräldrarna. Vi har en far som sitter på förvar, en mor som inte vet vad som ska hända och fyra förvirrade barn som inte förstår.

Vi har Migrationsverkets beslutsfattare i det här ärendet, men hon vill utt sig i det enskilda fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".