1 av 2
Nyårsbordet "Haft Sin", innehåller minst sju saker som börjar med den persiska bokstaven ”sin / S”, Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Vete- eller linsgroddar symboliserar hälsa och god skörd och är en viktig del av nyårsbordet. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
"Nowruz" firas i Skövde

”Eldfesten: Persisk Valborg”

P4 Morgon om Eldfesten: "persisk Valborg"
9:40 min

Snart är det persisk nyår, ”Nowruz”, som infaller på vårdagsjämningen nu på onsdag klockan 11:02. Men ikväll rivstartar man redan, enligt traditionen med "Charshambe Suri", eller ”Eldfesten”. Runt om i hela Sverige anordnas festligheter och evenemang. Även här i Skövde.

Eldhopp
Eldfesten har på senare år blivit populär eftersom den påminner om svensk valborg. Små brasor tänds på marken som man sedan ska hoppa över samtidigt som man sjunger en liten ramsa:
"Min blekhet [efter kalla vintern] ger jag till dig [elden]!
Din glöd och värme får jag tillbaka av dig [elden]!"

Eldfesten firas tisdagkvällen innan vårdagsjämningen.

Nyårsbordet
Innan nyår ska man duka fram ett nyårsbord. På bordet ska det finnas minst sju element som börjar med bokstaven ”S” på persiska, bland annat vitlök för bra hälsa, vetegroddar som står för våren och äpple för skönhet. Det finns även Sumak, en lilafärgad syrlig krydda som symboliserar solnedgången och memma som står för välstånd. På bordet finns målade ägg och guldfiskar som symboler för livet.

En del kakor och sötsaker finns likaså uppdukade, bland annat kikärtskakor, nougat, knäck, nötter och gräddbullar. På nyår äts örtblandad dillris med fisk. Barnen får presenter och det ska vårstädas hemma.

Sizde bedar: Trettondagen
Nowruz avslutas tretton dagar efter vårdagsjämningen. Familj, släkt och vänner samlas för picknick ute i naturen. Flickorna och damer ska göra knutar med gräset och önska sig något för det nya året.

Eldfest och motstånd
Irans regering har försökt sedan 1979 att förbjuda Nowruz firandet.
Det är framför allt eldfesten som har kritiserats då den anses strida mot Islam. Nu i år har religiösa ledare i Iran uppmanat folk att inte fira eldfesten eftersom den råkar inträffa samma dag som en muslimsk högtid.

Samtidigt ökar regimmotståndet bland folket särskilt när landet börjar närma sig presidentval som kommer att hållas om tre månader.
Senaste upproret var under sommaren 2009 när miljontals människor gick ut och protesterade mot valfusket.

Om Nowruz

  • Vårdagsjämningen har firats i Norra halvklotet sedan urminnes tider. 
  • Forniranska folkgrupper levde i Kaukasien, Eurasien och Central Asien. Dessa var jordbrukare med boskap. Årstiderna var betydande för deras överlevnad. När folkgrupperna spred sig västerut, började de skapa kungariken och herradömen, bland annat Iraniernas förfäder Skyterna och Perserna. 
  • Perser har använt sig av en solkalender med 12 månader som är grunden till den gregorianska kalendern som används i Väst. 
  • Enligt Irans nuvarande regering blir det år 1392, men enligt kejsarkalendern blir den 20 mars 2013 första dagen på år 2572, den första dagen i månaden "Farvardin". 
  • Trots att Nowruz har sitt ursprung i Zoroastrismen och Mithraismen så firas den av många, oavsett religion eller etnisk tillhörighet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".