Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Soldat Joakim Elv från P4 och kapten Henrik Hjulström från K3. Foto: Jens Prytz / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Försvarsmakten

Soldater från Skaraborg till Mali

Nu åker tolv officerare och soldater från regementen i Karlsborg och Skövde till krigsdrabbde Mali för att utbilda maliska soldater. Det är ett nordiskt samarbete mellan Sverige och Finland, som ska stärka den maliska försvarsmaktens förmåga att hantera säkerhetsläget i landet.

-- Vår roll blir att lära dem grundläggande soldatkunskaper och sätta ihop dem till grupper, plutoner och kompani, säger Henrik Hjulström som är kapten på K3 i Karlsborg och en av dem som snart reser till Mali.

Ser fram emot samarbetet
Insatsen är Sveriges bidrag till EUTM, European Union Training Mission, som ska bidra med utbildning och rådgivning till soldater utomlands.

Henrik Hjulström ser fram emot arbetet.

-- Det kommer att vara en helt annan kultur, och inte alls som man är van att jobba här hemma. Det ska bli intressant att jobba med andra européer och afrikanska militärer, säger han.

Han berättar att han och hans kollegor kommer att dela med sig av kunskaper i allt från skjutning och orientering, till hur man bygger förläggningar och bedriver patrulltjänst.

Innebär risker i arbetet
Även om soldaterna inte kommer att befinna sig i de norra delarna av landet där konflikterna är som värst så innebär arbetet en hel del säkerhetsrisker.

– Det är franska förband som är ansvariga för att skydda vår kamp och verksamhet, så vi förlitar oss till stor del på dem. Men vi är även beväpnade själva, så vi är beredda på att allting kan hända, säger Henrik Hjulström.

Vad är det som kan hända?

– Väpnade rebeller kan gå till terroristhandlingar och självmordsbombare kan rikta in sig på utländska förband för att påverka opinionen hemma. Sen är det sjukdomsbilden. Det finns en del läskiga sjukdomar. Malaria, river blindness... De har allt.

Men Henrik Hjulström oroar sig inte över vad som kan hända.

– Det är en del av mitt jobb. Jag har valt det för att det ingår en hel del utmaningar och risker, så då får man ju leva upp till det.

Hur kommer det vara att lära ut?

-- Jag tror inte att det kommer vara så mycket lektionssalsbunden verksamhet, för jag tror inte att så många av de här killarna har gått i skolan. Det blir mycket praktik; visa och instruera.

Kommer ni att kunna göra någon skillnad?

– Det är klart vi kan. Vi kommer bidra med det vi kan, och det kommer räcka långt för dem, avslutar Henrik Hjulström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".