David Lindblom, facklig förtroendeman på P4 i Skövde. Foto: Sten Lillieström/P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Försvarskonferens med besparingar i fokus inleds i Skövde

Officer: "Vill veta vilken verksamhet vi inte ska genomföra"
1:10 min

Idag inleds den stora försvarskonferensen i Skövde där försvarsminister Karin Enström väntas sätta taktpinnen för de omdebatterade besparingarna inom försvaret. Försvarets inställning är att det inte går att spara mer utan att avveckla.

David Lindblom är facklig förtroendeman för Officersförbundet i Skaraborg, och han vill varna för ytterligare neddragningar.

– Spara kan man alltid göra, men då måste man tala om vad är det för verksamhet som man vill att P4 och våra medlemmar inte ska genomföra, säger han.

David Lindblom kryper ner i skyttegraven i det ställningskrig som pågår mellan regeringen och försvaret, och som väntas bli tydligt under årets försvarskonferens som inleds idag i Skövde. Sedan 2009 har försvaret arbetat med att slimma verksamheten med målet att det så kallade nya försvaret ska stå klart 2014. Något som fått effekter, säger David Lindblom.

– Redan nu råder det problem mellan uppgifter och tilldelade resurser.

Enligt David Lindblom är gränsen nu nådd för vad som går att göra med svångremmen. Ska ytterligare besparingkrav genomföras som försvarsminister Karin Enström aviserat, behöver regeringen meddela vad försvaret ska sluta med.

– Om det nu ska göras mer besparingar - vilka uppgifter är det då vi inte ska lösa inom försvarsmakten? frågar sig David Lindblom, facklig förtroendeman för Officersförbundet i Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".