Ann-Marie Höckefors och Tanja Wallin har lärt sig hur mobiltäckningen fungerar. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Essunga kommun

Dålig mobiltäckning drabbar hemtjänsten

Vårdbiträde: "Vi lär oss utantill hur det fungerar"
2:31 min

Dålig mobiltäckning skapar problem även för kommunerna. I Essunga kommun har det blivit problem för hemtjänsten som ständigt arbetar dålig täckning.

När undersköterskan Ann-Marie Höckefors och vårdbiträdet Tanja Wallin besöker en kvinna strax norr om Nossebro är det knappt någon täckning alls.

– Om någon arbetskamrat vill nå oss så kanske man får till svar att abonnenten du söker kan inte nås för tillfället. Det är ett större område i Fåglum och Kyrkås som är svårare och på vissa ställen även på andra delar i kommunen, bland annat här norr om Nossebro, säger undersköterskan Ann-Marie Höckefors.

– Det har ju aldrig varit bra, vi lär oss utantill hur det går på de olika ställena, säger vårdbiträdet Tanja Wallin.

Hos kvinnan, som hemtjänstpersonalen besöker när jag är med, som bor i ett hus strax norr om Nossebro är det bara ett sträck på mobiltäckningsskalan på telefonerna. Det är det nästan varje gång personalen är där men står man vid ett fönster på nedrevåningen går det att ringa om man har tur.

Det har sedan hemtjänsten i Essunga kommun började använda mobiltelefoner varit problem och det har blivit vardag för hemtjänstpersonalen. Personalen får hoppas på att reservtelefonerna i alla fall har lite täckning och i värsta fall använda den fasta telefon hos vårdtagaren, om den finns.

Men eftersom personalen har hittat sina tricks för att ta sig runt problemet ser varken Ann-Marie Höckefors eller Tanja Wallin några säkerhetsrisker med den opålitliga täckningen.

– Vi har som sagt de här backup med att det är olika telefoner som larmcentralen kan ringa till. Så jag bedömer att de är trygga i alla fall, menar Ann-Marie Höckefors.

– Man undrar ju, när det är 2013, om de inte är intresserade av oss på landet, säger Tanja Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".