Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stalking:

Ebba och dottern förföljdes och tvingades lämna allt

Förföljda Ebba: "Han höll koll flera gånger om dagen, han fanns i närheten"
7:11 min
Ebba har trakasserats och förföljts och tvingas nu bo på hemlig ort. Foto: P4 Skaraborg Sveriges Radio

Ebba och hennes yngsta dotter har tvingats lämna hemorten i Skaraborg och har nu nya identiteter och bor på hemlig ort. Lagen om olaga förföljelse, eller stalkning, har nu funnits i drygt ett år. Ebbas fall har överklagats till Högsta domstolen och kan bli prejudicerande.

Bakom alla lagar och paragrafer döljer sig en familj som lever i skräck. Mamman och yngsta dottern har tvingats starta upp ett nytt liv på en ny plats i Sverige där de fått skapa en fiktiv bakgrundshistoria.

– Det går nästan inte en dag utan att jag tänker på honom, det kan vara ett billjud eller något annat som får mig att reagera. Och mycket drömmar...jag är ofta trött när jag vaknar, säger Ebba.

Dömdes till åtta månaders fängelse
För några veckor sedan blev han villkorligt frigiven, mannen som dömdes för olaga förföljelse och ofredande. Åklagaren hade yrkat på 1,5 års fängelse men tingsrätten dömde mannen till tio månaders fängelse medan hovrätten sänkte straffet till åtta månader.
Mannen är biologisk far till Ebbas yngsta dotter och återvände till Sverige för ett par år sedan för skapa en kontakt med dottern. Han har i sitt hemland suttit i fängelse dömd för en grov misshandel på en kvinna han haft ett förhållande med.

När mannen uppsökte Ebba och dottern som då bodde på en liten ort i skaraborg urartade kontakten ganska snart. När han insåg att han inte kunde få något inflytande över dotterns uppfostran och liv försökte han istället kontrollera familjen dag som natt.
– Han kunde dyka upp flera gånger om dagen, han hade koll på när jag gick upp, när jag gick och lade mig och vilka TV-program vi tittade på, berättar Ebba.

Familjen skapade ett säkerhetssystem
Ebbas äldsta dotter flyttade under en period förra sommaren hem till sin mamma av rädsla för att lämna henne och yngsta dottern ensamma, och barnen blev involverade i det absurda system som byggdes upp för att samla bevis mot mannen.
– Vid ett tillfälle när jag och dottern varit och handlat kom han i bil och körde upp på vår uppfart. Jag kastade matvarorna och sprang iväg för att försöka hinna ta en bild på registreringsskylten men det var för mörkt.

Vid ett par tillfällen larmade Ebba polisen via den särskilda skyddstelefon som hon alltid bar med sig, och när hon skulle utanför huset sms:ade hon en granne längre ner på gatan för att se om mannen stod parkerad där i sin bil.
Situationen blev ohållbar när mannen dök upp på bensinmacken på orten och hotade Ebba:

– "Du har börjat rota i helvete och nu ska du själv få ta del av det" sa han, och jag vet ju vad han är kapabel till och jag tänker inte sitta och vänta på vad han kan göra.

Fick skyddad identitet
I samråd med polisen tog Ebba det drastiska beslutet att tillsammans med sin yngsta dotter lämna allt. Kvar finns två äldre barn, vänner som undrat vad som egentligen hände och ett nystartat företag som fick slå igen.

– Hemma kunde jag visa mina vänner om jag mådde dåligt, de visste ju hur vi hade det. Här kan jag inte visa utåt hur jag mår för då avslöjar jag ju oss.
Jobbigast är det för dottern som fått skapa en ny bakgrundshistoria inför sina nya vänner i skolan.

– Det är klart att man är arg och besviken. Vi som är utsatta tvingas till en sådan här radikal förändring medan förövaren kan fortsätta leva ett fritt och normalt liv. Det kan inte jag göra!

Har överklagat domen
Mannen har fortfarande ett gällande kontaktförbud mot Ebba och dottern. Han har överklagat hovrättens dom till Högsta domstol och anser inte att han gjort sig skyldig till olaga förföljelse.

Högsta domstol beviljade 2013-02-06 prövningstillstånd i det här fallet och har från det datumet ett år på sig att besluta i ärendet. Om man väljer att ta upp fallet så kommer en ny förhandlig att hållas i Göta hovrätt.

Ebba heter i verkligheten något annat.

Om stalkning:

Olaga förföljelse, stalkning, är ett brott som infördes i brottsbalken den 1 oktober 2011. Olaga förföljelse innebär att en gärningsperson begår upprepade brottsliga handlingar mot en och samma person.

Det kan handla om olaga tvång, olaga hot, hemfridsbrott eller olaga intrång, ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse eller försök till skadegörelse, misshandel och överträdelse av kontaktförbud. Var och en av brotten ska vara en del i en upprepad kränkning av den utsattas integritet.

Brottet kan ge fängelse i högst fyra år. Sedan lagen tillkom har Skaraborgs tingsrätt hittills dömt tre personer för brottet olaga förföljelse.

Läs mer om olaga förföljelse:
http://www.polisen.se/Utsatt-for-brott/Olika-typer-av-brott/Stalkningolaga-forfoljelse/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".