Åklagare Jennifer Hasselroth tycker att lagen om olaga förföljelse stärker offren Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Stalkning

Lagen om stalkning ger bättre skydd för offren

Åklagaren Jennifer Hasselroth  ser flera fördelar med rubriceringen olaga förföljelse eller stalkning som nu funnits i lagboken i drygt ett år. Ett av fallen där hon är åklagare ligger just nu för prövning i Högsta domstol.

– Varje gång det piper i telefonen, plingar i mailboxen, knackar på dörren eller när man går till affären och måste se dig över axeln, det är ett sådant stresspåslag så det kan man inte föreställa sig om man inte varit med om det, säger Jennifer Hasselroth.

Fallet "Ebba" kan bli vägledande
Det fall som handlar om Ebba och hennes dotter som förföljdes och trakasserades av en man och som tvingade dem att flytta till hemlig ort med skyddade identiteter kan bli prejudicerande. Under året kommer Högsta domstol besluta om fallet ska prövas på nytt. Domen kommer då bli vägledande:
– Jag tycker det är bra att det prövas. Som det ser ut nu spretar domstolarnas domar både i vilken mån det utgör olaga förföljelse, hur man ska döma och vilket straff man i så fall ska ha, säger Hasselroth.

Ger ett högre straffvärde
Att det heter just olaga förföljelse ger också en mer rättvis bild av vad det egentligen är som brottsoffren utsätts för.
– Vi får en annan känsla för den samlade bilden, det handlar inte om enstaka tillfällen utan händelserna har ett inbördes samband. Tidigare bedömdes brotten ett och ett och då blev också straffvärdet lägre, förklarar hon.

Där personer känner sig trakasserade och förföljda och där det finns en hotbild kan man sätta in flera åtgärder. Förutom tekniska larm får den som ska skyddas ofta en kontaktperson hos polisen. Dessutom kan åklagaren utfärda ett kontaktförbud. Under förra året utfärdades eller förlängdes 120 kontaktförbud i Skaraborg.  Men under samma period anmäldes också 136 överträdelser, knappt hälften av fallen ledde till böter eller åtal.

– Själva kontaktförbudet är på sätt och vis en falsk trygghet. Det kan finnas de som bryter mot förbudet och det är ingen skyddsmur. Man ska ha klart för sig att det bara är ett papper, säger åklagare Jennifer Hasselroth.

Om stalkning:

Olaga förföljelse, stalkning, är ett brott som infördes i brottsbalken den 1 oktober 2011. Olaga förföljelse innebär att en gärningsperson begår upprepade brottsliga handlingar mot en och samma person.

Det kan handla om olaga tvång, olaga hot, hemfridsbrott eller olaga intrång, ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse eller försök till skadegörelse, misshandel och överträdelse av kontaktförbud. Var och en av brotten ska vara en del i en upprepad kränkning av den utsattas integritet.

Brottet kan ge fängelse i högst fyra år. Sedan lagen tillkom har Skaraborgs tingsrätt hittills dömt tre personer för brottet olaga förföljelse.

Läs mer om olaga förföljelse:
http://www.polisen.se/Utsatt-for-brott/Olika-typer-av-brott/Stalkningolaga-forfoljelse/

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".