Lagen ändrades för att förstärka skyddet mot trakasserier och förföljelse. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
Kontaktförbud

Kritik mot lag om kontaktförbud: "Det är slumpen som styr"

Magnus Lindgren: "De måste ta frågan på större allvar"
1:46 min

Hösten 2011 ersattes lagen om besöksförbud med lagen om kontaktförbud, och olaga förföljelse infördes i brottsbalken. Men den nya lagen har fått kritik.

Lagen ändrades för att förstärka det straffrättsliga skyddet mot trakasserier och förföljelse. Magnus Lindgren, generalsekreterare för Stiftelsen Tryggare Sverige, ser brister i hur den nya lagen fungerar i praktiken.

– Det är stora skillnader mellan Sveriges 32 allmänna åklagarkammare när det gäller antalet utfärdande av kontaktförbud. Det innebär att det är slumpen som styr om man får kontaktförbud eller inte.

Hur tänker du om det?
– Det kan vara så att vissa polismyndigheter regelmässigt informerar alla som drabbats av brott om att det finns kontaktförbud. Men problemet är om det inte finns förutsättningar att utfärda det. Om åklagarmyndigheten hade bra samarbete med polisen, och prioriterade frågorna, hade man ju klarat ut problemen för flera år sedan.

Magnus Lindgren tycker att polisen ska göra mer strukturerade riskanalyser.

– Inte göra bedömningar utifrån sin egen magkänsla. När det gäller åklagare måste de ta frågor om kontaktförbud på mycket större allvar och professionalisera sitt arbete, säger han.

Anna Lindgren
Christopher Johansson
P4 Morgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".