Håkan Beijbom vid polisen i Falköping visar hur larmtelefonen fungerar Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
Stalkning

Polisen som utreder hotbilden är viktigt stöd för offren

"Vi kollar att allt är okej och det är ju det vi vill höra"
2:36 min

I Skaraborg finns en handfull poliser som är specialiserade på att bedöma hotbilden för personer som hotas och förföljs. Polisinspektör Håkan Beijbom i Falköping har regelbunden kontakt med personer som behöver någon form av skydd.

– Det blir en vardag där man vänjer sig vid att bli förnedrad och kränkt. I efterhand förstår man inte hur man kunde ta allt detta, säger Håkan Beijbom.

Håkan Beijbom  i Falköping gör så kallade SARA-utredningar*, en hot- och riskbedömning som sedan ligger till grund för olika typer av skydd; kontaktförbud, larm eller i de grövsta fallen skyddat boende och skyddad identitet.

Har tät kontakt med brottsoffren
Under lång tid har Håkan Beijbom även tät personlig kontakt med de som lever under hot och våld.  

-- Jag hör av mig var fjortonde dag och skriver ner vad de säger i en slags loggbok så att vi har koll på vad som händer. Ibland är det bara att allt är okej och det är ju det vi behöver höra. 

De personer som skyddas vet också att de alltid, när som helst på dygnet, kan ringa Håkan Beijbom och hans kollegor.

Larmtelefonen ska alltid vara med
När det gäller tekniska hjälpmedel finns larm som polisen tillhandahåller och i Skaraborg har polisen även tillgång till nio larmtelefoner som delas ut efter behov.

När en hotad personer aktiverar larmtelefonen skickas närmsta polispatrull till platsen och polisens ledningscentral i Göteborg får samtidigt  upp all information om hotbilden och kan via gps följa var personen är och vad som sägs utan att larmet avslöjas.

 – När man går ner i tvättstugan eller går till affären är de upplärda att alltid ha telefonen i handen. En person som vill bryta mot ett förbud kan vara var som helst så de ska vara beredda på att trycka, förklarar Håkan Beijbom.

Fotbojan ännu inte i Skaraborg
Det allra senaste hjälpmedlet är en form av fotboja med gps som ska bäras av personer som vid upprepade tillfällen bryter mot kontaktförbudet. Polisen håller på att upphandla fotbojorna och det är oklart när den utrustningen kommer till polismyndigheten i Skaraborg.

Därefter återstår att se hur domstolarna och åklagare använder sig av fotbojan som straffåtgärd.

 – Jag tror det kommer bli ett bra hjälpmedel. Det blir mer påtagligt - han vet att det kommer registeras om han kommer för nära den han inte får kontakta, säger Beijbom.

* SARA-utredning står för Spousal Assualt Risk Assessment och är en hot- och riskbedömning som används framförallt när man utreder våld i nära relationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".