Fyraåriga Bleona i läraren Susanne Karlssons knä. Foto: Erik Holmlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
VEDUM

Utvisningshotade fyrabarnspappan om fackeltåget i Vedum: "Det betyder mycket"

Pappan i förvaret: "Jag tänker på mina barn"
1:30 min

Efter 15 år i landet sitter Besim Hoti fortfarande i förvar, i väntan på besked om utvisning. Ikväll sluter hans hemort Vedum upp för hans familj. 

I all oro betyder kvällens aktion från Vedum mycket för familjen, berättar pappan.

– Det betyder väldigt mycket faktiskt, att allmänheten engagerar sig så.

Han har levt i Sverige i 15 år efter att ha flytt kriget på Balkan. Turerna med Migrationsverket har varit många genom åren. De vågar inte återvända, rädda för hur deras flykt och äktenskap ska tas emot av deras släkt i Kosovo. Men Migrationsverket har aldrig accepterat deras skyddskäl och nu sitter pappan i förvar, i väntan på eventuell utvisning.

Tillsammans med sin fru har han valt att stanna i Sverige trots avslag från Migrationsverket. Barnen har gått i skola och familjen har blivit en del av Vedum. Barnen som är mellan tre och sju år är födda och uppvuxna i Sverige, talar bra svenska och har svårt att förstå varför de nu riskerar att utvisas till ett land de knappt känner till. De har svårt att förstå vad som händer omkring dem, förklarar Besim Hoti.

– De undrar varför jag är här i förvar, varför jag inte kommer hem. Det är svårt.

Utvisningen har stoppats tills dess att yngste sonen Alberts asylansökan har prövats. Hur lång tid det tar är oklart. Blir det avslag även för Albert kan familjens utvisning verkställas och tills dess kommer Besim Hoti hållas kvar i förvar.

– Man tänker mycket på barnen. Det är jobbigt att sitta här, jag vill vara med min familj.

Papperslösa familjer med barn, som bott länge i landet, borde oftare anses ha särksilt ömmande omständigheter. Det hävdar Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, som nyligen hotat bryta upp överenskommelsen i migrationsfrågor med regeringen.

Men än så länge finns ingening från Migrationsverket som tyder på att yngste sonen Alberts asylansökan, som nu behandlas, kommer leda till att familjen får stanna. Men det är det familjen i nuläget sätter sitt hopp till.

Migrationsverket vill inte uttala sig i det enskilda fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".