Skaraföretag köpte hästkött - polisanmäler polsk leverantör

Tomex vd: "Vi har haft kontakt med advokater"
1:26 min

Köttleverantören Tomex i Skara dras nu in i hästköttsskandalen. DNA-tester som deras kund Martin&Servera utfört har visat att rostbiff som Tomex levererat är häst.

Matgrossisten Martin & Servera återkallar ett ton rostbiff från 112 kunder efter att det hittats hästkött i rostbiffen.

Grossisten har även dragit tillbaka 440 kilo pastrami, detta som en försiktighetsåtgärd, skriver Aftonbladet. Fler tester kommer att göras, uppger företaget i ett pressmeddelande. Tidigare har Martin&Servera hittat spår av hästkött i sin lasagne.

– Vi tror att det är ganska små mängder som är inblandat. Hur mycket det är får utredningen utvisa, säger vd:n, säger Tomex VD Christer Rådström till P4 Skaraborg.

På förpackningen stod det att rostbiffen var av nötkött från Polen. Men efter dna-test visade det sig att köttbiten var av häst.

– Ja, så här långt påvisar det att det förhåller sig på det viset, säger Nils Berntsson, marknadsdirektör på matgrossisten Martin & Servera.

– Vi har återkallat rostbiffen, informerat våra kunder och säljstoppat den så klart. Den finns inte på marknaden. Vi måste gå till botten med det här och se hur det har kunnat vara möjligt. Det blir rättssak av det hela. Det är uppenbart ett bedrägeri.

Rostbiffen har återkallades från restauranger främst i regionerna runt storstäderna, men den har levererats till hela landet.

Det är två led mellan Martin & Servera och den polska leverantören.

– Vi gör affär med ett företag som heter Fåddman, som i sin tur köper från ett företag som heter Tomex, som i sin tur köper från producenten i Polen, säger Nils Berntsson.

– Nu kommer Fåddman, via sin kontakt med Tomex, att polisanmäla producenten i Polen. Så får vi se vad det leder till.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".