300 personer slöt samman. Foto: Erik Holmlund Sveriges Radio/P4 Skarborg
Vedum

300 personer i fackeltåg för utvisningshotad fyrabarnsfamilj

"Det betyder mycket, jag hoppas att vi kan stanna här"
1:34 min

En manifestation för att stötta en splittrad familj i väntan på besked om utvisning, efter femton år i Sverige. Mamman Tahire Morina, var märkbart rörd över engagemanget.

-- Jag vill tacka alla som kommit hit. Det betyder mycket för oss och jag hoppas vi kan stanna här i Vedum.

Polisens mer aktiva arbete med att söka upp papperslösa märks också i Skaraborg. Under alla dessa år har Migrationsverket sagt nej till familjens skyddskäl. Men på grund av oroligheter i Kosovo och hederskultur har de ändå valt att stanna. Men nu, efter femton år i landet sitter pappan i förvar i väntan på att utvisningen eventuellt ska verkställas.

Det har fått Vedum att reagera.

– För första gången skäms jag för att vara svensk, sade ordföranden i föreningen Aktiva Vedum, Helena Johansson, i sitt tal efter fackeltåget.

Det var en imponerande skara som tände sina facklor på rektor Linda Esseholts skolgård.

– Det är fantastiskt. Det är det här en av de stora vinsterna här i Skaraborg, att folk verkligen bryr sig. Det är väl detta ett bevis på. De fyra barnen har många kompisar i skolan. "Låt familjen stanna", "barn ska vara med sin mamma och pappa". Så hade hade Madeleine Oskarsson skrivit på sitt plakat riktat till de som bestämmer över familjens framtid.

– Vi hoppas att de lyssnar, sade Madeleine Oskarsson.

En familj med barn, som bott länge i landet borde oftare bedömmas ha särksilt ömmande omständigheter till att få stanna. Det menar Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Men än så länge finns inget som tyder på att yngste sonen Alberts asylansökan, som nu behandlas, kommer leda till att familjen får stanna. Men det är vad familjen kan sätta sitt hopp till i nuläget.

P4 Skaraborg har tidigare sökt Migrationsverket, som inte vill uttala sig i det enskilda fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".