Foto: Stina Banck/SR Skaraborg.
Västra Götaland

Dålig täckning tvingar Ambulansen att byta telebolag

"Det blev en dramatisk försämring när vi bytte"
1:24 min

För ungefär ett år sedan upphandlade Västra Götalandsregionenen ny mobiltelefonoperatör, och bytte från Telia till Tele 2, men det har inte fungerat. Nu har flera ambulansområden fått byta tillbaka till den gamla operatören.

Klagomålen från ambulanspersonalen kom direkt, bland annat kring brutna samtal. 

- Vi upplevde att det blev en dramatisk försämring när vi bytte till en ny telefonoperatör, säger Bengt Asplén, verksamhetschef på Västra Götalandsregionens AmbuAlarm.

Mobiltelefoniproblemen blev särskilt tydliga för ambulanserna som kör i glesbygdsområden i Dalsland och Skaraborg.

- Men vi upplevde också att storstadsambulanser fick en lång rad med oförklarliga problem där samtalen blev brutna trots att man befann sig mitt i centrala Göteborg och så vidare, säger Asplén.

I ambulanserna används mobiltelefonen bland annat för att få kontakt med patienten när man är på väg ut. Men den största delen av information om patienten, skickas med hjälp av ett digitalt kommunikationssystem som används nationellt. Så trots att mobiltelefonin fungerat dåligt, så har det inte varit någon risk för patienternas liv eller hälsa, enligt Bengt Asplén.

Nu har de områden som värst drabbats av problem, fått gå tillbaka till den gamla mobiloperatören.

- Göteborg var betydligt snabbare på att åtgärda, man har en hög larmfrekvens här så problemet uppdagades säkert mycket tidigare. Så här har man åtgärdat det för relativt länge sen, medan man i Skaraborg har bytt alldeles nu i dagarna.

Helena Sällström
helena.sallstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".