Foto: Amalia Djurberg/SR Skaraborg
Skaraborgs sjukhus

Läkarflykten från urologen i Skövde har stoppats

Läkarförbundet: "Väldigt positivt att man hittat en lösning"
1:23 min

En chefstillsättning gjorde att ett stort antal läkare ville sluta. Nu tycks läkarna vilja vara kvar, enligt ett pressmeddelande från Skaraborgs sjukhus. Skönt, menar Lars Olén på Läkarförbundet.

– Det känns väldigt positivt att man hittat en lösning. Så att kliniken kan fortsätta på ett bra sätt i framtiden.

Det var i början av året som en chefstillsättning startade en turbulent tid med uppsägningar. Läkarflykten kunde få förödande konsekvenser för verksamheten och en extern grupp tillsattes för att hitta en lösning.

Resultatet blev att en överläkare från urologen tillsätts för arbete med personalansvar och samordning av patientprocesser. En lösning som nu verkar ha accepterats, då sjukhuset i ett pressmeddelande berättar att samtliga läkare tagit tillbaka sina uppsägnignar.

En lärdom för sjukhusledningen blir att förankra sina beslut bättre, tycker Lars Olén.

– Vi från facket tycker alltid det är bra när beslut är förankrade bland dem de berör. Nu blev det så i det här fallet, till sist. I praktiken så är det en fördel med ännu mer kontakt med de närmast berörda. Det är väl lärdomen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".