1 av 4
Instruktör Gunnar Björkenor från Skogsstyrelsen (t h) och kursdeltagaren Magnus Cardell. Foto: Jenny Josefsson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 4
Motorsåg och kilar - bra redskap när man fäller träd. Foto: Jenny Josefsson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 4
Stubben efter en nyss fälld gran inspekteras av instruktören. Foto: Jenny Josefsson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
4 av 4
Kursdeltagarna Tommy Tessem (t v) och Håkan Bertilsson (t h) med instruktören Tobias Johansson (mitten) från Skogsstyrelsen Skaraborg. Foto: Jenny Josefsson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
JOBB OCH UTBILDNING

Utbildning efter krav på motorsågskörkort

Tommy Tessem: "Jag har uppkörning i dag."
2:48 min

Numera krävs utbildning och motorsågskörkort för alla som använder motorsåg i jobbet. Skogsstyrelsen arrangerar därför kurs i skogen utanför Götene med fokus på säkerhet i det riskfyllda arbetet.

Solen skiner och kring lägerelden vid Klyftamon i utkanten av Götene samlas deltagarna i kursen för att ta motorsågskörkort. Teoridelen är redan avklarad och det är nu dags att ta itu med de praktiska övningarna.

Ljudet av motorsågar
Det råder full aktivitet i skogen och ljudet av motorsågarna hörs på långt håll.

Instruktören på Skogsstyrelsen i Skaraborg, Tobias Johansson, övervakar trädfällningen. Deltagarna på kursen är personal från Svevia, som använder motorsåg i jobbet ibland för att röja stormfälld skog eller fälla skog där det ska byggas nya vägar.

En av kursdeltagarna är Magnus Cardell. Han jobbar i hjälm med visir, bär skyddsglasögon, hörselskydd, skyddsstövlar, handskar, reflexjacka och särskilda skyddsbyxor.

Säkerheten A och O
Säkerheten sätts främst under utbildningen, berättar han.

– Ja, motorsågen är ju ett farligt redskap. Är man det minsta lilla ofokuserad kan man såga sig i benet eller något. Det är väldigt viktigt att man har utrustning och handskas varsamt med sågen.

Kursen går ut på att ge deltagarna kunskaper i hur man jobbar säkert med sågen i skogen. De kluriga övningarna som instruktören ger dem handlar bland annat om att ta ned särskilt besvärliga träd och hantera träd som inte faller som de ska, utan kilas fast bland andra träd.

Kort sagt situationer som inte går riktigt som planerat och som kan innebära fara för den som jobbar.

Avslutas med praktiskt prov
Den praktiska delen av kursen avslutas med ett prov. Kursdeltagare Tommy Tessem närmar sig det avgörande slutprovet.

– Jag har kommit längst och ska göra "uppkörning" i dag, så det har gått ganska bra. Jag har sågat lite förut och har kanske ett litet, litet försprång. Men jag behöver ändå ha ett intyg för motorsåg i jobbet. Det händer ju att vi får röja skog.

Att det sedan 1 december är krav på utbildning och ett särskilt intyg för att få jobba proffessionellt med motorsåg, tycker Tommy Tessem är bra.

– Det är som med allting annat - när olyckan väl har hänt är det ju för sent.

Har du själv varit med om olyckor, eller nära-ögat-incidenter, i jobbet?
– Inga allvarliga olyckor, men jag har sett skador. Ofta är det när träd står i spänn och inte fälls som det ska. Då är det farligt. Olyckor händer ju alltid.

Kunskaperna han och de andra får på kursen är nyttiga för jobbet framöver, menar han.

– Det gäller att kunna förutse farorna och tänka klokt och förnuftigt. Det är vad det handlar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".