RFSL flyttade sitt kafé till Västergötlands museum där Ohlson Wallins utställning Jerusalem äger rum. Foto: Rebecca Sutton / P4 Skaraborg

Samtal om homosexualitet på museet

"Förföljelsen av HBTQ-personer sker fortfarande i Sverige"
1:32 min

Vilka fördomar och hot lever homo-, bi- och transpersoner i Sverige med idag? Det var en av frågorna som lyftes när RFSL:s kafé för transpersoner tillfälligt flyttades till Västergötlands museum under lördagen, i samband med Elisabeth Ohlson Wallins omtalade utställning Jerusalem.

– Museet visar att det är ett museum för alla människor. Det är helt underbart med den mångfald som finns här, säger Maria Hansson Nielsen från RFSL Skaraborg som är en av initiativtagarna till samarbetet.

I vanliga fall hålls RFSL:s kafé för transpersoner, Café T, varannan lördag i föreningens lokaler i Skövde.

Maria beskriver kaféet som en öppen och fördomsfri plats där transpersoner, till exempel transexuella och transvestiter, kan träffas och umgås med varandra och med personer som lever inom könsnormerna.

– Vi vill att transpersoner ska ha ett ställe dit de kan känna sig lugna att komma, så de slipper sitta hemma utan leva ett normalt liv som alla andra.

Den här lördagen kunde besökarna sitta och fika mitt i Elisabeth Ohlson Wallins utställning Jerusalem på Västergötlands muséum.

"Fortfarande utsatta"

Utställningens bilder visar HBTQ-personers utsatthet i Mellanöstern, och Maria Hanson Nielsen tycker att de utgör en bra grund för samtal om till exempel religionens inställning till homosexualitet.

– Bilderna är enormt starka och talar om en miljö där förföljelsen av HBTQ-personer är mycket mer märkbar än vad den är i Sverige idag. Men den sker fortfarande i Sverige, tyvärr. Folk är fortfarande utsatta och problemen är lika jobbiga för oss som för de som lever i Mellanöstern, säger Maria Hansson Nielsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".