1 av 3
Skospåren blev den röda tråden i utredningen Foto: POLISEN
2 av 3
Arbetsskorna som hittades i ett källarförråd har kunnat knytas till spåren på brottsplatserna Foto: POLISEN
3 av 3
Flera kofötter togs i beslag hos den misstänkte 45-åringen Foto: POLISEN
Skaraborg

RÅ vill inte pröva fall mot stortjuv i Skara

My Hedström, RÅ: "Det räcker inte att man tycker hovrättens dom är fel"
2:17 min

Trots att Riksåklagaren är kritisk till Göta hovrätts dom i ett omfattande inbrottsmål där en stor del av bevisningen utgjordes av skoavtryck så väljer RÅ att inte överklaga till Högsta Domstol.

-- Eftersom HD är en ren prejudicerande instans så räcker det inte att vi i och för sig tycker hovrättens dom är fel för att vi ska klaga, förklarar My Hedström som är byråchef på Riksåklagarens kansli.

Skospår tillräckligt menar RÅ
Det handlar om en 45-årig man från Skara som i tingsrätten dömdes för 56 inbrott och inbrottsförsök till fem års fängelse, och där en stor del av bevisningen byggde på skospår som säkrats inne i bostäder eller i anslutning till brottsplatser och som stämde väl överens med de speciella arbetskängor som mannen ägde.

– Riksåklagarens uppfattning är att bevisningen är tillräcklig och vi litar på SKL:s bedömning. Grad plus tre och fyra innebär mycket, mycket stor sannolikhet att skospåren kommer från de skor som är knutna till mannen. Klart att det är en väldigt stark bevisning, säger Hedström.

Göta hovrätt gör annan värdering
Men Göta hovrätt menar att det inte räckte att fälla mannen enbart på att bevisa att han varit på brottsplatsen; antingen skulle det även finnas stöldgods eller brytverktyg som kunde kopplas till respektive inbrott. Därmed dömdes 45-åringen enbart för sju av inbrotten och fick straffet sänkt till två års fängelse.

I det här fallet finns många brottsoffer som drabbats av inbrott. Hur ska man förklara för dem att två rättsinstanser värderar bevisen på helt olika sätt?
Det man kan göra är att hänvisa till domen men den är ju lite märklig i det här fallet. Det är bara att beklaga men det är inget vi kan ta hänsyn till i sig.

– Men ser man att det här skulle sprida sig, att fler domstolar skulle tillämpa den här bevisregeln som i det här fallet, då får man fundera på om det finns något annat fall som man bör föra vidare upp till Högsta domstolen, säger My Hedström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".