Eva Hall, vårdchef på Röda korset vill se mer pengar från staten för att kunna behandla krigsdrabbade flyktingar. Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Lång väntetid till terapi för flyktingar

Röda korset: "Det fördröjer möjligheten till etablering och integration"
1:31 min

De flyktingar från krigets Syrien som behöver terapeutisk vård i Sverige kan få vänta länge. För att få stöd på Röda korsets behandlingscenter i Skövde fick flyktingar under förra året vänta i upp till ett år.

Nu behövs mer statliga pengar för att tillgodose ett stort behov, det menar Eva Hall som är vårdchef för Röda korset, Sverige.

– När man ser behoven borde man avsätta riktade medel för behandling.

Migrationsverket vet att antalet flyktingar kommer bli högre än vanligt i år. Kriget i Syrien är en av anledningarna till det. Från Röda Korset märker man att trycket ökar och man räcker helt enkelt inte till för att ge den vård man egentligen vill erbjuda, till personer med traumatiska upplevelser.

– Många har levt i krig under många år. De har sett släktingar bli dödade eller utsatta för olika övergrepp. Det finns en rädsla för sitt eget liv, att man inte vet vad som ska hända en själv.

Landstinget har samarbete med Röda Kroset i Skvöde. Förra året var väntetiden där upp till ett år. Man har lyckats krympa det genom att hålla mer samtalsterapi i grupp. Antalet remisser hittills i år tyder på att behovet allt jämt är stort och många kommer få vänta länge.

– Att man när man kommer till den punkten att man söker hjälp ska behöva vätna så lägne, är naturligtvis väldigt olyckligt. Vi vet ju att detta fördröjer möjligheterna till etablering och integration.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".