Foto: Berit Roald / Scanpix
Mobiltäckning i Skaraborg

Operatörerna om mobiltäckningen på landsbygden: Det är en ekonomisk fråga

Telia: "Det betyder inte att det inte ska gå att ringa på landsbygden"
1:41 min

Vi satsar även på landsbygden. Det menar alla stora mobiloperatörer vi pratar med angående dålig mobiltäckning. Men de erkänner också att näten inte är lika utbyggda på landsbygden som i städerna.

– Det beror ju helt enkelt på att det i tätorterna där finns det fler folk och också större krav på att ha mer utbyggda nät, säger Andreas Hamrin presschef Telenor.

– På ett sätt är det enklare att bygga fungerande mobilnät åt de för de är inte så många på samma ställe. Å andra sidan krävs det att man sätter upp fler master, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på 3.

– Det här är ju en ekonomisk fråga. Satsningarna måste göras där det går att få tillbaka pengarna, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

Telenor, Tre och Telia är tre stora mobiloperatörer i Sverige som har fått kritik i samband med vår kartläggning av hur mobiltelefonin egentligen fungerar i vårt område. Men alla slår ifrån sig att boende på landsbygden skulle vara åtsidosatta och menar att problemet ligger i att tekniken utvecklas snabbare än vad de hinner med att bygga master för. Och det drabbar framför allt boende landsbygden där det krävs fler master.

– Min uppfattning är inte att landsbygden är eftersatt, den här veckan så startade vi ungefär 50 master runt om i Sverige, säger Erik Hörnfeldt på 3.

– Under tiden vi satsar på utökningar i till exempel Skaraborg är det ju så att kunderna inte står still utan det ökar hela tiden, säger Hans G Larsson.

– Trots att det görs väldigt mycket så har kraven ökat ännu mer. Det betyder ju inte att det inte ska gå att ringa om man är på landsbygden, säger Andreas Hamrin.

Tidigare rapportering om telefoniproblem:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".