Foto: Erik Gröunlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
handboll

IFK Skövde tappar publik

IFK Skövdes klubbchef om publiktapp: "Vill inte använda ordet katastrof, men det är tråkigt"
1:44 min

IFK Skövde handboll har tappat mycket publik på sina matcher. Det kom 300 färre åskådare den här säsongen, jämfört med förra.

Det visar en genomgång som SVT Sport har gjort. IFK Skövdes klubbchef Bosse Andersson menar att det är säsongens dåliga resultat, med missat slutspel som följd, som har bidragit till de minskade publiksiffrorna.

– Jag tror att det är en stor bidragande orsak. Jag vill inte använda ordet katastrof, men det är tråkigt.

Det är inte bara det klena sportsliga resultatet som ligger bakom publiktappet utan även det faktum att IFK Skövde hade två färre gratismatcher den gångna säsongen jämfört med året innan, vilket innebär att det totala publiksnittet minskat från cirka 1800 till omkring 1500 personer per match.

Det är ett tapp föreningen har budgeterat med.

Gratismatcher lockade folk
Skövde hade fullsatt endast vid två matcher under säsongen och vid båda tillfällena var det gratis entré, då sponsorer gick in och betalade inträdet. Något som i slutändan räddade upp ekonomin för IFK.

– Jag kan ändå inte dra slutsatsen att det är pengarna som gör att folk inte kommer. Det är mer när folk vet att det kommer många, då går de dit. Det är häftigt, lite tryck, och roligt, säger Bosse Andersson.

För att bromsa publiktappet har nu IFK Skövde tillsatt en arrangemangsgrupp där bland annat spelare och supportrar ingår. Målsättningen är att skapa mer drag kring matcherna, något som i sin tur ska locka fler åskådare.

– Det vore ett jättelyft om vi kunde få en ordentlig klack och lite drag på läktaren.

Från listan:
Plats 40: Villa Lidköping 3189 personer i snitt, +251
Plats 78: IFK Skövde 1511 personer i snitt, - 296
Plats 89: Skövde IK 1268 personer i snitt, +65
Plats 110: Mariestad Bois 1009 personer i snitt, +2

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".