Mamma Tahire med barnen Beona och Albert. Foto: Erik Holmlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Vedum

Fyrabarnspappan släppt från Migrationsverket

Qasim Gosalci på Röda korset. "Det var en oerhört glad pappa"
0:57 min

Besim Hoti, pappan i den utvisningshotade fyrabarnsfamiljen från Vedum, släpptes på tisdagskvällen ur Migrationsverkets förvar i Göteborg.

Familjen har varit splittrad i ungefär en månad, sedan polisen dök upp för att verkställa pappans utvisning till Kosovo.

Migrationsverket ska nu utreda den yngste sonen Alberts asylansökan.

Familjen kan återförenas
Utvisningshotet mot familjen finns alltså kvar, men i väntan på besked kan föräldrar och barn nu vara tillsammans igen.

Vedumsfamiljen får stöd av Miljöpartiets talesperson i migrationsfrågor, Maria Ferm. Enligt henne skulle utvisningen av en familj med bakgrund och som den i Vedum bryta mot regeringens överenskommelse med Miljöpartiet.

– Jag tycker att det är helt omänskligt, när barnen är födda och uppvuxna här, har rotat sig och har ett liv och en framtid här. Då ska man inte avvisa dem till ett land som de aldrig befunnit sig i.

Inbjudan till diskussioner
Miljöpartiet har nu bjudit in Alliansens partiledare för att diskutera hur överenskommelsen har fungerat. Än så länge har man inte fått något svar.

Men vilket ansvar känner ni i Miljöpartiet? Dagens migrationspolitik bygger ju på en överenskommelse mellan regeringen och ditt parti.

– Regeringen kan egentligen driva vilken migrationspolitik som helst. Det är fortfarande så att den sista bärande punkten finns kvar. Det handlar om en förändring av lagen om synnerligen ömmande omständigheter.

Om detta är en bärande punkt, som du säger, varför bryter Miljöpartiet inte överenskommelsen?

– Vår högsta prioritering är att vi kan få till stånd en förändring. Om det går vill vi såklart att det genomförs. Det är därför vi bjudit in allianspartiledarna för att träffas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".