Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsmedel

Kommuner satsar på mer närproducerat

Publicerat onsdag 27 mars 2013 kl 09.02
Anna Johansson, kock: "En arbetsglädje att kunna använda de råvaror vi vill"
1:43 min
1 av 3
Louise Knutsson och Katarina Anderber packar upp varor i Guldkroksskolans kök. Foto: Rebecca Sutton / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
Kostchef Ulrika Aleniusson tycker att avtalet är ett stort steg i rätt riktning. Foto: Rebecca Sutton / P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 3
Kocken Anna Johansson ser fram emot upphandlingen. Foto: Rebecca Sutton / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Åtta av kommunerna i Skaraborg har ändrat sina avtal om inköp av livsmedel. Detta för att få mer närproducerad mat till barn och äldre.

Det är Essunga, Grästorp, Hjo, Karlsborg, Skövde, Tibro, Tidaholm och Töreboda som tillsammans med Herrljunga och Vårgårda gemensamt arbetat fram det nya avtalet.

– Att vi har bra råvaror när vi lagar mat till våra barn och gamla, och att varorna kommer från närområdet eller i alla fall Sverige. Det är det som driver oss, säger Ulrika Aleniusson som är kostchef i Hjo och Tibro.

Priset som styr
I kommunernas nuvarande avtal är det bara möjligt för en grossist att svara på den offentliga upphandlingen av livsmedel om de kan erbjuda alla olika livsmedelsgrupper. Grönsaker, mejeriprodukter, bröd, fisk och kött kommer alltså från samma företag. Och eftersom det är priset som styr i den offentliga upphandlingen blir det ofta utländska produkter.

Men nu, med det nya avtalet, kommer det att göras flera små upphandlingar. En för kött, en för mejeriprodukter och så vidare. Dessutom kommer producenten att kunna välja vilken eller vilka kommuner man vill leverera till.

Ulrika Aleniusson säger att detta öppnar dörren för mindre, lokala företag.

– En liten grönsaksgrossist här i Skaraborg kanske har svårt att leverera till många kommuner, men om det bara handlar om några kommuner i närområdet så kommer de ha möjlighet att göra det.

Från oktober
Just nu pågår upphandlingarna för fullt, och från och med oktober kommer de nya leverantörerna att förse kommunernas kök med förhoppningsvis mycket mer närproducerad mat.

Någonting som Anna Johansson som är kock på Guldkroksskolan i Hjo, ser fram emot.

– Det är en arbetsglädje att kunna använda de råvaror som vi vill. Och våra elever är faktiskt ganska intresserade av vart maten kommer ifrån, och det är ju inte så kul att behöva säga att kycklingen kommer från till exempel Thailand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".