Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekordmånga elever på ”påsklovsskola” i Skara

Publicerat onsdag 27 mars 2013 kl 13.04
Specialpedagogen om påsklovskolans goda resultat: "kanske måste vi ha utvecklingssamtal lite oftare och fler lov”
(7:09 min)
1 av 6
Idrottsläraren Nellan Hagman (i mitten) är mycket stolt över eleverna Emma och Marina. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 6
”Välkommen till påsklovsstudier” skrev rektorn och läraren Klas Öhman på whiteboardtavlan. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 6
Filip Boman fick en ny chans att skriva provet i samhällskunskap. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
4 av 6
Specialpedagogen Suzanne Harvey Schiller förklarar påsklovsskolans popularitet med utvecklingssamtalen några veckor innan. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
5 av 6
Linus Törn hoppas på att få klara av matten. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
6 av 6
Kompisarna Zena Khatabb och Drartu Taffa läser avancerad matte för att sedan kunna läsa vidare på högskola eller universitet. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Närmare ett sextiotal elever kommer till Katedralskolan i Skara under påsklovet. Där får de hjälp med bland annat naturkunskap, matematik, historia, svenska och andra kärnämnen.

I korridoren på Katedralskolan i Skara hörs flickor som skrattar. Det är två elever som går sista året på barn- och fritidsprogrammet, som har precis klarat av idrottsprovet idag och som grattas av stolta lärare och personal.

– Jag gör vad som helst för mina elever, bara de klarar sig, säger idrottsläraren Nellan Hagman, som jobbar i skolan under påsklovet.

Nöjda elever
Eleverna själva tycker att det är en ypperlig chans att ta igen det man har missat under året. En del elever är på påsklovsskolan för att skriva om sina prov och andra är där för att förbättra sina resultat.

Drartu Taffa läser vård- och omsorgsprogrammet och vill plugga till socionom.

– Mina vänner tycker att jag har inget liv som går på påsklovsskolan men jag brukar svara ”det får ni se senare”, säger hon och skrattar med väninnan Zena Khatabb, som även läser avancerad matte under påsklovet.

Klassrummet på avancerad mattekursen ser ut som ett vanligt klassrum under skoltid. Men skillnaden är att det är lov och eleverna är där av egen vilja.

--Jag har svårt med svenska språket eftersom jag har bara bott i Sverige i fyra år, så min mentor uppmanade mig att läsa svenska under påsklovet, men jag valde avancerad matte istället, säger Zena Khatabb, som kanske funderar på att bli arkitekt.

Rekordmånga på påsklovsskolan
Påsklovsskolans popularitet i år förklaras av utvecklingssamtalen mellan eleverna och deras respektive mentor några veckor innan. 

 --Kanske måste vi ha utvecklingssamtal lite oftare… och fler lov, skämtar specialpedagogen Suzanne H. Schiller och förklarar att egentligen bör eleverna jobba mer under årets gång för att slippa vara i skolan under loven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".