Skaraborg

Stor risk för gräsbränder i påskhelgen

Daniele Coen, räddningstjänsten: Hög risk att man antänder gräset"
1:22 min

Gräsbrandssäsongen har börjat, och nu varnar räddningstjänsten för gräsbränder i påsktid.

Nu i påsktider väljer många att tända brasor runtom i landet, men redan på påskafton anses det var hög risk att elda i Skaraborg.

– Redan den 30:e och ett antal dagar framåt är det hög risk. Då är det egentligen inte alls bra att elda, eftersom det är hög risk att man antänder gräset, säger Daniele Coen från räddningstjänsten Östra Skaraborg.

Han uppmanar den som planerar att elda att ha tillräckligt långt avstånd till byggnader och brännbart material och att ha släckningsutrustning och telefon tillgänglig.

– Den kan man ju förhindra spridning genom att blöta ner marken runtom. Och ska man elda privat ska man ju dela upp elden i mindre delar.

Måste man ringa er först?
– Ja. Om du har en större eld, typ påskbrasa. Och det är ju för att vi ska veta att det pågår, om någon larmar in, att det pågår en påskbrasa just där.

Daniele Coen uppmanar alla som ska elda att kolla upp brandrisken.

– Det åligger den som tänder: dels att kontrollera om det är eldningsrisk i kommunen och vilken prognos det är för brandrisk. Har man nivå fyra och fem, som är stor risk, då bör man inte elda.

Camilla Milton
Christopher Johansson
P4 Morgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".