Gillis Persson, länstyrelsens rovdjursspårare. Foto: Camilla Karlsson / SR Skaraborg.
Tiveden

Skaraborg kan få fler etablerade vargfamiljer

"Det är ju fullt norrut"
1:18 min

Det kan bli fler vargfamiljer i Skaraborg i framtiden. Det menar rovdjursexperten Gillis Persson. Detta efter att det ditflyttade vargparet får valpar

Valparna, som det omtalade vargparet i Tiveden, väntas föda kommer att söka sig efter egna revir när de växt till sig.

– Örebro har ju fullt med vargar i sitt område och det har ju Värmland med så att sannolikt är ju att de kommer att röra sig söderut, spår Gillis Persson.

Det var i februari som det finsk-ryska vargparet flyttades från Norrbotten till Tivedenområdet att sprida vargstammen vidare i landet.

Verkar stanna
Enligt Naturvårdsverket håller paret ihop och verkar stanna i området där de alltså också väntas få valpar till sommaren och så kommer det med stor säkerhet också att bli menar Gillis Persson.

– Det är ju intakta i paret de här nya då och sen att hon löpte då när de fångade in henne så såg de ju att hon löpte och det är klart då är ju sannolikheten stor att det blir valpar.

Söka nya områden
– De kommer ju att gå ut ur Tiveden och söka nya områden. Då är det ju förväntat att de kanske söker sig även norrut då och parar sig med de vargarna vi har där för att få bättre genetik då så att säga. Men de kommer säkert att gå söder ut i Skaraborg och Västra Götaland också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".