Christina Emanuelsson fick ett brev om att operationen var inställd och vet inte vad som kommer att hända nu. Foto: Rebecca Sutton / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Skaraborgs sjukhus

Christinas operation ställs in - sjukhuset ska spara pengar

Christina Emanuelsson om den inställda operationen: "Jag trodde först att det var ett skämt"
1:47 min

Skaraborgs sjukhus har ställt in flera operationer för att spara pengar. Christina Emanuelsson från Vinninga skulle ligga på operationsbordet om två veckor, men så fick hon ett brev att det är inställt.

Istället för att ringa och prata med de berörda patienterna har sjukhuset skickat ut ett brev med information om att operationen ställts in. Christina Emanuelsson från Vinninga har väntat länge på sin gastric bypass-operation, och trodde inte att det var sant när brevet kom i torsdags.

– Jag trodde först att det var ett skämt. Nu finns det ingen operationstid längre. Nu är papprena återsända till Göteborg och sedan vet vi inget. Jag har ringt idag, men då har de semester! Jag tycker det är hemsk när de gör så här mot en.

Christina Emanuelsson är upprörd över att ingen på sjukhuset kontaktat henne personligen. Hennes magsäcksoperation skulle genomföras 15 april, och hon har förberett sig länge. Hon behöver operationen för att gå ned i vikt, vilket är en förutsättning för att hon ska kunna få behandling för värken i hennes rygg och knän.

"Känns som ett hån"
Hon säger att det känns som ett hån att via brev få reda på att operationen ställs in. Och när hon själv ringde både Skaraborgs sjukhus och Sahlgrenska var det ingen som kunde svara på hennes frågor. Nu vet hon inte om hon ska få en ny operationstid eller om hon står kvar i operationskön.

– Jag tycker inte detta är okej. Vi är inte papperslappar som bara kan läggas åt sidan. Hur har de tänkt? Och inte kan svara oss.

Hon har i en månads tid levt på viktminskningssoppor, eftersom sjukhuset krävde att hon gick ned tio kilo innan operationen.

– Jag har 400 gram kvar. Men jag hade ju detta som mål, säger hon.

Kan du förklara hur det känns?
– Det är att sparka på en som redan ligger ner. Jag får ingen hjälp med ryggen för att jag är för fet. Jag får ingen hjälp med mitt knä för att jag är för fet. Och sen när jag väl får det, så får man ingen hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".