Akutmottagningen i Skövde. Foto: Ann Edliden P4 Skaraborg
Skaraborgs sjukhus

Skaraborgs sjukhus inför beredskapsläge för personalen

Susanne Larsson, sjukhusstyrelsens ordförande: "Just nu är läget på sjukhuset alarmerande"
2:23 min

Ovanligt många har uppsökt akuten under påskhelgen och idag på grund av olika infektionssjukdomar. Nu har Skaraborgs sjukhus infört beredskapsläge för de anställda.

Förra veckan ställdes planerade operationer in på grund av vinterkräksjuka. Även denna vecka ställs operationer in, eftersom många infektionspatienter kommer in till sjukhuset just nu.

– Just nu är läget på sjukhuset alarmerande. Det är oerhört stort tryck och personal beordras in för att reda ut det som händer på sjukhuset just nu, säger sjukhusstyrelsens ordförande Susanne Larsson (S).

Sjukhuset har infört så kallat beredskapstillstånd just nu.

– När man har beredskapsläge är det oerhört alarmerande tillstånd. Vi tittar på alla möjligheter vi kan få, från vårdcentraler osv. Förhoppningsvis kan vi snart gå över till normaltillstånd. Personalen sliter oerhört hårt.

40 patienter på akuten
Idag på eftermiddagen var det 40 patienter på akutmottagningen i Skövde.

– Många av patienterna läggs in. Vi öppnar nya vårdavdelningar och får beordra in personal. Det är så i flera delar av landet och regionen.

Det är oklart hur länge den här akuta situationen kommer att vara.

– Vi har sagt den här veckan i alla fall. Man har ju möten varje dag för att se hur lägen ser ut. Men det är klart, skulle det bryta ut nya vinterkräksjukeepidemier inne på sjukhuset, då blir läget ännu mer alarmerande. Då får vi titta på de andra sjukhusen också.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".