Stefan Löfven, socialdemokraternas partiordförande. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
PARTIKONGRESS I Göteborg

Lokala socialdemokrater vill minska vinster inom välfärden

"Vi har ett stort ansvar"
1:32 min

Vinsterna i välfärden måste begränsas. Det menar flera lokala socialdemokrater som P4 Skaraborg pratat med inför årets partikongress, som börjar i dag i Göteborg.

Patrik Björck är socialdemokratisk riksdagsledamot från Falköping. Han hör till de som vill se en förändring.

– Med facit i hand hade vi aldrig slagit in på den här vägen i dag. Den avreglering som har skett har blivit helt fel.

Frågan om vinster i skola vård och omsorg har delat socialdemokratin i många år. Nu ska partiet ta ställning till hur utvecklingen borde se ut fram över. Enligt Dagens Nyheter köpte Sveriges kommuner och landsting välfärdstjänster för 110 miljarder under året 2011. Socialdemokraterna har själva suttit vid makten under de år då en friare marknad vuxit sig starkare. Det finns anledning till självkritik, menar Patrik Björck.

– Vi har ett stort ansvar. Vi kunde reagerat mer kraftfullt mot detta, vi har haft startka strömningar inom partiet som har bejakat det här.

En rundringning till Skaraborgs kongressombud visar nu ett tydligt motstånd. Anne-Charlotte Karlsson, kongressombud från Töreboda, hoppas få rösta för en mer restriktiv hållning mot vinster i välfärden.

– En begränsning och en bättre kontroll måste det vara. Det är jag övertygad om att 80 procent av Sveriges befolkning också tycker.

Frågan är nu hur en sådan begränsning borde se ut. LO har kommit med ett förslag, partistyrelsen med ett annat. Socialdemokratiska riksdagsledmoten Monika Green, från Skövde, tror att kongressen som inleds i dag kommer landa i ett förslag om någon form av begränsning av vinstuttag.

– Skattepengar ska inte skickas utomlands eller landa i någon storvinst, de ska användas i välfärden. Därför är det viktigt att vi reglerar detta på ett bra sätt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".