Anne-Lill Gadde valde att anmäla veterinären efter att hennes hundar fått svinvaccin. Foto: Anna Lindgren / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Anmälningar

Veterinär i Skaraborg utreds efter sju anmälningar

Hundägare: "Märkte att något var fel"
6:38 min

Just nu utreder Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård om en veterinär i Skaraborg är lämplig för sitt yrke eller inte. Veterinären har sedan 2008 fått sju anmälningar på sig.

En av anmälningarna är från Jordbruksverket. Enligt Sveriges veterinärförbund är den siffran extremt hög. En av dom som har anmält veterinären är Anne-Lill Gadde, vars hundar fick vaccin avsett för svin.

– Jag sa till honom att han hade gett hundarna vaccin för svin, men då sa han att han inte hade fått tag i något annat. Han menade att han hade pratat med tillverkaren som hade sagt att det gick lika bra att ge detta, förklarar Anne-Lill Gadde.

Det hela började med att en av Anne-Lill Gaddes hundar fick noskvalster och för att få bort kvalstren valde hon att åka till veterinären. På plats fick hon veta att det bästa vore om alla hennes nio hundar fick samma behandling för att inte smitta varandra.

Anne-Lill gjorde som veterinären föreslagit, men märkte snabbt att någonting inte stod helt rätt till. På internet hittade hon information om det vaccin som hennes hundar hade fått injicerat:

"Dectomax Suis vet. skall inte användas till hund, eftersom allvarliga biverkningar kan uppträda. Vissa hundraser, t ex collie, är speciellt känsliga mot doramektin, liksom för andra avermektiner, och särskild försiktighet bör iakttas för att undvika oavsiktligt intag av produkten"

Trots denna varningstext fick alltså alla hundar vaccinet, vilket ledde till en mardröm för Anne-Lill Gadde.

– En av hundarna fick epileptiska anfall. Det kunde vara upp emot tio till tolv per dygn, även under natten.

Anna Lindgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".